Celule sușe: În curând, sânge uman obținut în laborator

18 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Celule sușe: În curând, sânge uman obținut în laborator

Cercetătorii americani anunță că sunt într-o etapă importantă în obținerea în laborator de celule sușe sanguine, ceea ce ar putea rezolva în viitor problema crizei de sânge și explicarea evoluției leucemiei, transmite site-ul 20minutes.   

Două echipe de cercetători americani au făcut, prin metode diferite, un pas important în direcția obținerii de celule-sușe sanguine, anunță revista Nature. Astel, va fi posibilă tratarea unui pacient cu propriile lui celule, producerea de sânge pentru transfuzie, dar și testarea unor medicamente sau o mai bună cunoaștere a evoluției leucemiei. 

Prima echipă a folosit o tehnică specială (CRISPR) pentru corectarea defectelor genetice ale pacienților și obținerea de celule sanguine funcționale, explică Ryohichi Sugimura, coautor al primului studiu. Suntem foarte aproape de obținerea de celule sușe sanguine umane în laborator, subliniază colegul lui, dr. George Daley, de la Spitalul pentru copii din Boston. Acest rezultat este punctul culminant al unui efort de peste 20 de ani.  

În al doilea studiu, Shahin Rafii și colegii săi au folosit celule endoteliale de la rozătoare adulte pentru a obține celule sușe sanguine, maturizate în laborator. 
În ambele studii, celulele sușe sanguine transferate rozătoarelor au generat două tipuri diferite de celule ale sângelui. În cazul în care siguranța lor este dovedită, aceste metode ar putea asigura aprovizionarea nelimitată cu sânge, folosind celulele donatorilor universali. 

Riscuri
Cu toate acestea, cercetătorii trebuie să verifice durata celulelor sanguine obținute și dacă ansamblul produselor folosite nu comportă riscuri de cancer, în special de leucemie. Se pare că tehnica CRISPR ar putea elimina aceste riscuri.

Este vorba de o etapă importantă, chiar dacă mai sunt necesare noi studii înainte ca pacienții să beneficieze de rezultate, subliniază doi specialiști britanici în revista Nature. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră