Cele cinci metode simple de a ne proteja împotriva gripei. Dr. Alexie: ”prevenția mai ușoară decât tratamentul!”

07 Ian 2023
Cele cinci metode simple de a ne proteja împotriva gripei. Dr. Alexie: ”prevenția mai ușoară decât tratamentul!”

”Gripa este o infecție cu potențial mortal produsă de virusul Influenza ( virusul gripal tradus în românește). În engleză Gripa se numește Flu sau simplu, Influenza. Tratamentul principal este cu antiviralul Tamiflu (Oseltamvir) și trebuie început URGENT preferabil în primele 48 de ore de la declanșarea simtomelor de gripă, altfel șansele de succes ale tratamentului sunt diminuate. Vaccinul antigripal este produs de zeci de ani în toată lumea cu tehnologia clasică pentru vaccinuri și NU prin tehnologia mRNA cu care se face vaccinul Covid. Conform CDC, ECDC( Agenția Europeană pentru controlul bolilor) și OMS măsurile de prevenție ale gripei sunt cele mai importante având în vedere că tratamentul trebuie aplicat foarte repede, în anumiți ani virusul gripal ( Influenza virus) a fost destul de rezistent la tratamente și medicamentul nu se găsește întotdeauna imediat.”, a declarat doctorul Ion Alexie.

Cinci pași simpli pentru a vă proteja împotriva gripei

Cele mai frecvente simptome ale gripei (gripa) includ febră, tuse uscată, dureri de cap, dureri musculare și articulare, dureri în gât și curge nasul. În fiecare an, milioane de oameni suferă de gripă. Majoritatea se recuperează în decurs de o săptămână, dar pentru câțiva ghinionişti, gripa poate fi mortală. Epidemiile de gripă sezonieră apar de obicei la sfârșitul toamnei și iarna, astfel încât să le putem anticipa și să ne pregătim în consecință. În regiunile tropicale, gripa poate apărea pe tot parcursul anului, provocând focare mai neregulate, dar prevenirea este încă importantă.

Iată cum te poți proteja pe tine și pe cei din jurul tău.

Vaccineaza-te
Vaccinarea anuală este cea mai eficientă modalitate de a vă proteja împotriva gripei și a complicațiilor grave. Vaccinarea este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate, în orice stadiu al sarcinii. De asemenea, este esențial pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, persoanele în vârstă, cei care suferă de afecțiuni medicale cronice și pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Amintiți-vă: un vaccin antigripal nu vă poate da gripă. A te simți dureros sau febril după vaccinare este o reacție complet normală și naturală și, în general, durează doar o zi sau două.

Spălați-vă mâinile în mod regulat
Mâinile curate protejează împotriva multor infecții, inclusiv gripă. Menținerea mâinilor curate este o modalitate ușoară de a vă menține sănătatea dumneavoastră și a familiei. Spălați-vă mâinile cu săpun și apă curentă în mod regulat și uscați-le bine cu un prosop de unică folosință. Puteți folosi, de asemenea, o cremă pentru mâini pe bază de alcool dacă nu puteți ajunge la apă și săpun. Amintiți-vă: spălarea corectă a mâinilor durează cam atât timp cât cântați „La mulți ani” de două ori.

Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura
Germenii sunt cel mai probabil să pătrundă în corpul dumneavoastră prin ochi, nas și gură. Nu puteți controla tot ceea ce inhalați, dar puteți reduce riscul de infecție ținând mâinile departe de față. Dacă trebuie să vă atingeți ochii, nasul sau gura, faceți-o cu un șervețel curat sau spălați-vă mai întâi mâinile.

Evitați să fiți în preajma persoanelor bolnave
Gripa este contagioasă. Se răspândește cu ușurință în spații aglomerate, cum ar fi în transportul public, în școli și aziluri de bătrâni și în timpul evenimentelor publice. Când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile care conțin virusul se pot răspândi până la un metru și pot infecta pe alții care le inspiră.

Dacă nu te simți bine, stai acasă
Dacă ești bolnav de gripă, a fi în preajma altora îi pune în pericol. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu afecțiuni medicale cronice precum cancerul, bolile de inimă și HIV.

Izolarea rapidă poate preveni răspândirea gripei și poate salva vieți.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră