# Colectiv. Raportul Ministerului Sănătății despre infecțiile din spitalele în care au fost internaţi pacienţii arşi

28 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
# Colectiv. Raportul Ministerului Sănătății despre infecțiile din spitalele în care au fost internaţi pacienţii arşi

Astfel, raportul Ministerului arată o incidență a infecțiilor între 0 și 0,8 % la majoritatea spitalelor în care au fost tratați pacienți din Colectiv. Excepția este Spitalul de Arși unde incidența infecțiilor este de 2,8 %. Totuși, în majoritatea cazurilor, tratamentul adecvat al infecțiilor nosocomiale a determinat o evoluție favorabilă. Cele mai multe decese au fost înregistrate în cazul pacienților cu leziuni pulmonare grave care cresc riscul de mortalitate de 8 - 10 ori. De asemenea, în unele spitale nu a fost posibilă izolarea pacienților din Colectiv de alți pacienți. Astfel, izolarea pacienților în secții de ATI special dedicate pacienților – victime ale accidentului din clubul Colectiv a fost posibilă în șase spitale. Mai mult, raportul arată că patru dintre spitalele evaluate nu au un laborator propriu pentru diagnosticul microbiologic. Totodată, Ministerul atrage atenția că metodele de determinare a rezistenței bacteriene la antibiotice și normele de interpretare ale acestei rezistențe sunt variabile și uneori neactualizate, potrivit Digi 24. 

Ce spune raportul Ministerului Sănătăţii 

Raportul Ministerului a relevat și că doar șapte spitale din cele 11 evaluate au putut asigura personal medical și auxiliar special dedicat pacienților arși, fără a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienți colonizați sau infectați cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic.

Astfel, după discuțiile purtate cu reprezentanții spitalelor, Ministerul a concluzionat că: nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulația germenilor în spital, dotarea actuală a unor laboratoare și/sau externalizarea lor nu permite în fiecare spital o activitate eficientă de control al infecțiilor sau de monitorizare a terapiei antibiotice, Ministerul Sănătății a dispus elaborarea unui Plan Național de acțiune, cu obiective clare, pe termen scurt, mediu și lung.

„Pe termen scurt, se impune înființarea unui grup de monitorizare și evaluare a activităților destinate controlului și prevenirii IN și a rezistenței la antibiotice, care să evalueze activitățile desfășurate în cadrul programului național de suraveghere și control a IN derulat de MS și care aduce modificări și completări în derularea programului pentru anul 2016”, se arată raportul Ministerului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră