Ce este oboseala suprarenală şi cum se tratează

13 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Ce este oboseala suprarenală şi cum se tratează

Energia scăzută și oboseala sunt printre cele mai frecvente motive pentru care pacienții merg la medic. Adesea, stabilirea unui diagnostic este o provocare deoarece multe probleme medicale pot provoca oboseală, relatează health.harvard.edu.

În aceste condiţii, medicii se transformă în detectivi, fac istoricul medical, examene fizice și teste de sânge. Rezultatele nu sunt adesea concludente. Pentru clinicieni și pacienți poate fi adesea frustrant când un diagnostic clar rămâne evaziv. O teorie atrăgătoare, numită oboseală suprarenală, leagă expunerea la stres de epuizarea suprarenalelor, ca o posibilă cauză a acestei lipse de energie.

Este oboseala suprarenală o boală adevarată?

Suprarenalele sunt două glande mici aflate în partea superioară a rinichilor care secretă mai mulți hormoni, printre care cortizolul. Când suntem supuși stresului, producem și eliberăm cortizol în sânge. Teoria oboselii suprarenale sugerează că expunerea prelungită la stres ar putea duce la "stoarcerea" suprarenalelor, conducând la o concentraţie scăzută de cortizol.

Epuizarea suprarenală ar provoca minte înceţoşată, energie scăzută, dispoziție depresivă, poftă de sărat și dulce, ameţeli uşoare, slăbiciune și alte simptome.

Numeroase site-uri web menționează cum să diagnostichează și se tratează oboseala suprarenală. Totuși, Societatea Endocrinologică și toate celelalte specialități medicale nu recunosc această boală. Endocrinologii sunt categorici: "nu există nici o dovadă științifică care să susțină oboseala suprarenală ca o condiţie medicală adevărată". Această decuplare între medicina convențională și cea complementară sporeşte frustrarea.

O revizuire recentă a 58 de studii a concluzionat că nu există nici o bază științifică pentru a asocia insuficiența suprarenală cu oboseala. Autorii spun că studiile au avut unele limitări. Cercetarea a folosit numeroşi markeri biologici şi chestionare diferite pentru a detecta oboseala suprarenală.

De exemplu, cortizolul salivar este unul dintre cele mai frecvente teste comandate pentru a stabili un diagnostic. Nivelul cortizolului, verificat de patru ori în 24 de ore, nu a fost diferit între pacienții obosiți și cei sănătoși în 61,5% din studii. Revizuirea ridică întrebări privind  ceea ce trebuie testat (sânge, urină și / sau salivă), cel mai bun timp, cât de des, ce intervale sunt considerate normale și cât de fiabile sunt testele. În concluzie, nu există criterii formale pentru definirea și diagnosticarea oboselii suprarenale.

Dar dacă am simptome de oboseală suprarenală?
Dacă aveți oboseală, minte înceţoşată, lipsă de motivație, printre alte simptome, trebuie mai întâi să fiţi evaluat  de un medic. Anemia, apneea de somn, bolile autoimune, infecțiile, alte tulburări hormonale, bolile mintale, problemele cardiace și pulmonare și afecțiunile renale și hepatice sunt doar câteva dintre numeroasele afecțiuni medicale care pot determina simptome similare.

Dacă rezultatul evaluării medicului dumneavoastră specialist se dovedește a fi normal și totuşi credeți că ați putea avea oboseală suprarenală, luați în considerare o întrebare fundamentală: De ce ar excreta glandele suprarenale? Uitați-vă mai bine la ce tipuri de stres vă pot afecta. Pentru mulți, ritmul agitat al vieții moderne este de vină.

Lipsa unei explicații biologice poate fi dezamăgitoare. Ca şi când nu era suficient, mai vin şi medicii să spună "nu este nimic în neregulă cu tine" sau " totul este în capul tău". Cantitatea enormă de informații de pe Internet care recomandă multe tipuri de tratament provoacă și mai mult stres. Bolile mintale, cum ar fi depresia sau anxietatea, pot avea simptome similare cu oboseala suprarenală și pot să nu răspundă bine la antidepresive și consiliere. Iar unii pacienți nu cred că o problemă de sănătate mintală este principala cauză a simptomelor lor și mulți refuză medicamentele din cauza preocupărilor legate de efectele lor secundare.
 

Deci, ce este de făcut?

Navigarea în acest ocean de incertitudine nu este o sarcină ușoară. Simptomele asociate cu oboseala suprarenală au, probabil, mai multe cauze. Vizitele frecvente la control și un parteneriat puternic pacienți-clinicieni sunt elemente esenţiale pentru succes. Medicina alternativă și complementară dau adesea rezultate mai bune, deoarece programările tind să dureze mai mult și privesc pacienții printr-o lentilă mai holistică.

Fiţi atenţi însă, unii medici specialişti prescriu înlocuitori de cortizol pentru a trata oboseala suprarenală. Înlocuirea cortizolului poate fi periculoasă chiar și în doze mici. Efectele secundare pot include osteoporoza, diabetul, creșterea în greutate și bolile cardiace.

Teoria oboselii suprarenale ar putea veni ca o mănușă simptomelor pe care le aveţi. Dar, înainte de a cumpăra produse scumpe de pe Internet pentru a trata ceva ce nu există cu siguranţă, reexaminați-vă stilul de viață. Calea spre a vă simți mai bine poate fi mai aproape decât credeţi.


 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră