Ce boli poate provoca bradul de Crăciun

25 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Ce boli poate provoca bradul de Crăciun

Conform unui studiu realizat  în Marea Britanie, 35% dintre cei chestionaţi prezintă în perioada sărbătorilor de iarnă o serie de simptome, specifice febrei fânului, iar de vină ar fi chiar bradul de Crăciun. Şi cu cât bradul este mai mare, cu atât te poţi simţi mai rău.

Numit Sindromul Crăciun, simptomele includ mâncărimi ale nasului, lăcrimarea ochilor, respirație șuierătoare, tuse, dureri în piept, letargie și insomnie, și, mai rar, chiar pneumonie.

Problemele respiratorii au apărut în săptămânile premergătoare Crăciunului și la scurt timp după 25 decembrie, perioadă ce corespunde aducerii  bradului în casă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Medicină UpState, parte a Universității de Stat din New York, au descoperit mucegai după ce au analizat acele de pin și cojile mai multor pomi de Crăciun.

Mucegaiul eliberează spori care pot provoca alergii persoanelor sensibile, aducerea pomului în casă creând mediul perfect pentru dezvoltarea acestora. Un alt studiu arată că la două săptămâni după tăierea unui pom de Crăciun, sporii de mucegai de pe el se înmulţesc foarte repede.

Dar nu toţi cei expuşi sporilor de mucegai se pot îmbolnăvi. Dr. Lawrence Kurlandsky, care a condus studiul, afirmă în raportul său : "Dacă dvs şi copiii tăi nu aveţi alergii evidente, atunci nu este, probabil, nici o problemă".

Echipa de cercetători a constatat că mucegaiurile aflate în cea mai mare cantitate pe pomul de Crăciun sunt Aspergillus, Penicillium, Cladosporium și Alternaria, acestea fiind şi cele mai susceptibile de a declanșa alergii .

Mucegaiul apare în mod natural pe pini, dar înfloreşte rapid atunci când e adus în medii încălzite, precum casele noastre. 10 la sută dintr persoanele cu astm provocat de alergii au atacuri declanșate de mucegai, iar Cladosporium este unul dintre principalii vinovați.

Numărul de spori Cladosporium crește foarte mult în această perioadă a anului,  dar acesta se găseşte de obicei şi printre frunzele putrezite sau în haldele de compost.

După aducerea bradului în casă, primele semne că te poţi îmbolnăvi sunt: o criză de astm, curgerea nasului şi strănutul, şi toate astea fără să te simţi ca şi cum ai fi răcit.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră