În curând : Carne artificială şi vreo 9 miliarde de oameni

05 Sep 2015
În curând : Carne artificială şi vreo 9 miliarde de oameni
 La nivel mondial, cererea de carne se va dubla până în 2050, cu consecinţe majore asupra mediului şi sănătăţii. În aceste condiţii, carnea artificială devine o soluţie credibilă şi descoperirea aparţine olandezului Mark Post. Potrivit FAO, în prezent, consumul mediu pe cap de locuitor este de 42,9 kg (76 kg în ţările dezvoltate faţă de 33,7 kg în ţările în curs de dezvoltare), FAO constată o stabilizare sigură a consumului mondial pe locuitor, după o triplare în 50 de ani. Totuşi, producţia totală se străduie să ţină pasul cu ritmul demografic : aproape 312 milioane de tone în 2014 potrivit estimărilor, în creştere cu 1,1% în raport cu 2013. Şi perspectivele de creştere a producţiei până în 2050, potrivit estimărilor FAO, sunt aproape de o dublare, tocmai pentru a face faţă cererii celor 9 miliarde de oameni.

 Un hambuger de... 250.000 de euro

În acest context, un cercetător de la Universitatea din Maastricht, Mark Post, a prezentat triumfalist anul trecut prima bucată de carne integrală obţinută în laborator plecând de la celulele muşchiului de vacă, multiplicate in vitro cu ajutorul factorilor de creştere. Şi a obţinut ceva foarte asemănător unui hambuger de vreo 150 de grame, care a costat … 250.000 de euro.

Potrivit lui Mark Post, această performanţă răspunde la trei exigenţe : contribuie la hrănirea umanităţii fiind o sursă nouă de proteine, limitează problemele de mediu legate de procesul industrial de creştere a animalelor şi îmbunătăţeşte sănătatea acestora prin reducerea creşterilor forţate.

Criticile adresate lui Mark Post nu sunt de neglijat. Specialiştii au invocat, pe bună dreptate, preţul exagerat şi asta pentru… o friptură de vacă de mărimea un hamburger. Apoi, s-a vorbit întemeiat despre consistenţa acestui produs. Din această carne lipsesc  elementele care-i dau consistenţă, savoare şi valoare nutritivă.

Totuşi, Mark Post a anunţat că lucrează la îmbunătirea acestui produs în aşa fel încât să fie şi mai ieftin, şi superior din punct de vedere nutriţional.

Un lucru este cert, în condiţiile creşterii accelerate a numărului populaţiei globului, evident, creşte şi cererea de carne. Cine ştie poate în scurt timp ne vom potoli foamea cu un hamburger artificial într-o chiflă de hârtie !

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră