Stresul, dietele hipocalorice, alcoolul și unele contraceptive măresc pierderile de magneziu din organism

06 Dec 2018 | scris de M.M.
Stresul, dietele hipocalorice, alcoolul și unele contraceptive măresc pierderile de magneziu din organism

Magneziul este un oligo-element indispensabil. El este implicat în peste 300 de procese de reglare și control cu implicarea mușchilor, nervilor, oaselor, proteinelor, ADN-ului, glucozei și metabolismului energetic.

Magneziul este prezent în toate celulele organismului și participă la schimburile de ioni între celule. Mai mult, magneziu contribuie la reglarea metabolismului și previne diabetul zaharat.

De regulă, deficitul de magneziu apare la persoanele care nu consumă suficiente fructe și legume. Inclusiv excesul de calciu din organism poate duce la carențe de magneziu.

Concret, deficiența de magneziu este rezultatul mai multor factori care absorb acest mineral sau reduc absorbția lui în organism.

Totodată, anumite afecțiuni precum pancreatita, sau anumite probleme cardiace, afecțiunile tubului digestiv pot duce la scăderea magneziului din organism. În cazul femeilor, menstruația este sinonimă cu pierderea magneziului.

Însă poate că principala cauză a deficitului de magneziu este alimentația necorespunzătoare alături de un nivel crescut de stres.

Stresul
Stresul este legat direct de carența de magneziu, deoarece el stimulează secreția de catecholamine, hormonii stresului. Aceștia favorizează eliminarea magneziului din celule și, prin urină, din corp. Zilnic, stresul fură organismului aproape 50% din aportul de magneziu.

Lipsa de magneziu se evidențiază prin simptome specifice stresului, care sporesc eliminarea magneziului. Dimpotrivă, aportul de magneziu stopează secreția hormonilor stresului.
Magneziu este implicat și în imunitate. El servește la transmiterea influxului nervos și contracțiilor musculare; reglează somnul, comportamentul.

Simptome
Iritarea și oboseala sunt simptomele cheie ale deficienței de magneziu, ne avertizează dr. Doina Mihăilă, medic de familie.

Carența de magneziu se manifestă prin constipație/diaree, scăderea poftei de mâncare, crampe , senzația de înțepături și ace în picioare și mâini dureri de cap, tulburări de concentrare, modificări ale stării psihice, tulburări de memorie, depresie, apatie, diverse sunete în urechi etc.

Cantitatea de magneziu zilnică este diferită în funcție de vârstă și sex. În medie, adulților li se recomandă aproximativ 375 mg zilnic. Totuși, femeile însărcinate, sportivii și persoanele în vârstă au nevoie de o cantitate mai mare de magneziu zilnic.

Doctorul Doina Mihăile spune că surse naturale de magneziu sunt: legumele verzi, legumele și fructele uscate, bananele, cerealele complete, nucile, alune, cicolată neagră, unele ape minerale.

Atenție! Alcoolul, chiar în cantități moderate, mărește de aproape patru ori pierderile de magneziu din organism. Și unele medicamente cum sunt diureticele, contraceptivele hormonale, dietele hipocalorice măresc carența de magneziu.

Mai multe informații despre deficitul de magneziu, recomandări și beneficii puteți găsi pe despremagneziu.ro

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră