Care este legătura directă dintre înălțimea unei persoane și riscul de a dezvolta cancer

18 Mai 2022
Care este legătura directă dintre înălțimea unei persoane și riscul de a dezvolta cancer

Recent, a existat o mare acoperire despre epidemia de obezitate în mass-media de pe tot globul. Munca depusă de cercetători arată dovezi puternice că excesul de greutate sau obezitatea crește riscul a 10 tipuri de cancer. Ceea ce nu este la fel de cunoscut, însă, este că există un alt aspect al mărimii unei persoane care este, de asemenea, legat de cancer: înălțimea. Analiza World Cancer Research Fund International a cercetărilor la nivel mondial dezvăluie că persoanele mai înalte prezintă un risc crescut de a dezvolta 6 tipuri de cancer, conform World Cancer Research Fund International.

Pentru Programul nostru de actualizare globală a cancerului (CUP Global) se analizează dovezile globale cu privire la legătura dintre dietă, greutate, activitate fizică și cancer. Această analiză dezvăluie dovezi puternice că, cu cât sunteți mai înalt, cu atât sunteți mai expus riscului de a dezvolta cancer ovarian, cancer de prostată, cancer pancreatic, cancer colorectal, cancer de sân pre și post-menopauză și cancer de rinichi.

Mai exact, pentru fiecare 5 cm în plus în înălțime, riscul crescut de apariție a celor șase cancere este următorul:

Rinichi (risc crescut cu 10%)
Cancer de sân pre și post-menopauză (risc crescut cu 9% și, respectiv, 11%)
Ovarian (risc crescut cu 8%)
Pancreatic (risc crescut cu 7%)
colorectal (risc crescut cu 5%)
Prostată (risc crescut cu 4%)
Spre deosebire de a fi supraponderal sau obez, totuși, odată ce ai atins înălțimea finală, este imposibil să faci ceva în acest sens. Riscul crescut observat la persoanele mai înalte pentru diferite tipuri de cancer și la diferite populații sugerează că ar putea fi implicat un mecanism comun de bază - care poate acționa la începutul vieții. Deci, deși nu poți schimba înălțimea finală a cuiva odată ce a atins-o, cât de înalt crește cineva poate fi influențat de modul în care este hrănit și hrănit în pântece și pe tot parcursul fazei de creștere și dezvoltare a copilăriei și adolescenței.

Înălțimea adultului este un marker care reprezintă un proces de creștere
Cel mai important lucru de reținut este că nu este înălțimea unei persoane în sine – adică distanța de la cap până la picioare – care crește riscul de cancer. În schimb, procesul prin care a trecut corpul tău pentru a te face înalt, este legat de cancer. Cu alte cuvinte, înălțimea finală de adult a unei persoane este o reprezentare vizuală a procesului de creștere pe care corpul cuiva a fost supus de la concepție până la maturitate.

Acest proces este influențat nu numai de genele lor, ci și de factorii de dezvoltare modificabili (de exemplu, factori de creștere, cum ar fi insulina, factorul de creștere asemănător insulinei, hormonul de creștere și hormonii sexuali, cum ar fi estrogenii) în uter și în timpul copilăriei și adolescenței. .

Așadar, înălțimea ar trebui gândită doar ca un marker sau un indicator al întregii serii de evenimente și experiențe de la concepție până la vârsta adultă – și este importantă identificarea aspectului sau aspectelor acestui proces care influențează riscul de cancer.

Ce determină înălțimea unei persoane?
Știm că oamenii cresc la înălțimea maximă în jurul vârstei de 20 de ani și că înălțimea unei persoane este influențată parțial de genele lor, precum și de calitatea nutrițională și cantitatea hranei pe care o primesc în faza de creștere și dezvoltare. Influența mediului asupra înălțimii este evidentă prin creșterea înălțimii populațiilor în multe țări la începutul secolului al XIX-lea, reflectând îmbunătățiri ale igienei și alimentației în acea perioadă.

De asemenea, știm că creșterea sugarilor poate fi accelerată prin hrănirea cu formulă bogată în proteine, care, la rândul său, duce la adulți mai înalți. În plus, copiii care sunt grei pentru înălțimea lor (în principal din cauza grăsimii) tind să crească mai repede și să devină mai înalți (și mai grași). Acești copii ating, de asemenea, etapele de dezvoltare mai devreme.

În țările cu venituri mari – unde oamenii tind să fie relativ înalți și ratele de obezitate tind să fie, de asemenea, ridicate – vârsta la care fetele își văd prima menstruație a scăzut constant în ultimele decenii de la aproximativ 15 la sub 11 ani. Toate aceste procese sunt direct sau indirect rezultatul alimentației în timpul dezvoltării și al nivelurilor hormonale alterate (fie hormoni legați de creștere, fie hormoni sexuali).

Acești hormoni influențează atât structura vizibilă a oamenilor (cum ar fi înălțimea lor), cât și creșterea și comportamentul celulelor din organism, așa că se pare că aceștia sunt cel puțin o parte din motivul pentru care persoanele mai înalte prezintă un risc mai mare de a face aceste șase cancere. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră