Căpuşă: Nu o răsuciţi, nu o rupeţi! Acoperiţi-o cu cremă pentru a o sufoca

20 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Căpuşă: Nu o răsuciţi, nu o rupeţi! Acoperiţi-o cu cremă pentru a o sufoca

Potrivit informaţiilor furnizate de Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", "mușcăturile produse de majoritatea căpușelor nu prezintă pericol, dar există unele specii de căpușe, care pot transmite oamenilor boli grave, chiar mortale. Dintre cele care pot transmite boli, numai o parte sunt infectate cu anumiți germeni, care determină apariția bolii la om".

În România, cele mai frecvente boli care pot apărea după mușcăturile de căpușe sunt, febra butonoasă și boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise prin mușcătura de căpușă sunt: tularemia, febra recurentă și erlichioza".

Specialiştii de la Institutul "Matei Balş" ne spun ce trebuie să facem dacă avem surpriza să descoperim căpuşa pe piele. Iată  principalii paşi:

‐ Nu o atingeți cu mâna goală.
‐ Acoperiţi în întregime căpuşa cu cremă grasă (crema de mâini, crema de faţă etc.) cu scopul de a o sufoca, circa 10 minute.
‐ Folosiți o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele și trageți încet și ferm, conform imaginilor de mai jos.

- Nu răsuciți și nu rupeți căpușa, deoarece astfel capul și cleștii ei rămân fixați în piele.

- Nu striviți căpușa, pentru a evita împroşcarea cu conținutul acesteia în ochi, pe alte mucoase și pe piele, ceea ce ar crește riscul de infecție.

Pentru a preveni muşcăturile de căpuşe se recomandă ca, în timpul excursiilor, al plimbărilor în parc, să avem îmbrăcăminte adecvată: haine deschise la culoare, pentru a putea observa prezența căpușelor (care sunt, în general închise la culoare), cămăși/tricouri/pulovere cu mâneci lungi, șosete și încălțăminte fără perforații, care să acopere complet picioarele, pantaloni lungi strânși peste încălțăminte.  

După excursie, se recomandă duș sau baie generală și verificarea întregii suprafețe a corpului, pentru depistarea prezenței căpușelor, mai ales  în spatele genunchilor, sub braț, între degetele de la mâini și picioare, buric, după urechi, pe ceafă, gât și în părul de pe cap.

De asemenea, verificați și hainele, bagajele, animalele de companie care v-au însoțit și chiar jentile de la maşină, în rizurile cărora se pot găsi căpușe!

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră