Premierul Cioloș: Institutul Cantacuzino revine la Ministerul Sănătății, dar are nevoie de investiții pentru a produce vaccinuri autorizate

17 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Premierul Cioloș: Institutul Cantacuzino revine la Ministerul Sănătății, dar are nevoie de investiții pentru a produce vaccinuri autorizate


În acest sens, este în pregătire un act normativ care foarte probabil ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului, pentru trecerea Institutului Cantacuzino de la Ministerul Educației la Ministerul Sănătății.

Totuși, premierul Dacian Cioloș a explicat că revenirea institutului la Ministerul Sănătății nu înseamnă începerea imediată a producției de vaccinuri. "Trebuie reacreditat. Asta nu înseamnă că de la anul începem producerea de vaccinuri. E o piaţă foarte concurenţială de producţie de vaccinuri şi asta înseamnă o capacitate solidă de cercetare, de testare pentru a putea produce vaccinuri autorizate" , a declarat premierul.

"Trebuie investit mult. În acest institut nu s-a investit ani de zile. Au plecat medici de acolo. Nici nu mai e la Ministerul Sănătăţii. Fostul ministru al Sănătăţii l-a lăsat să plece, a vrut să scape de el şi l-a transferat la Ministerul Educaţiei. Ştiţi că Educaţia se ocupă doar de cercetare. Acest institut, dincolo de eventualele proiecte de cercetare, ar trebui să-şi reconsolideze şi alte atribuţii. Ştiu că dl ministru pregăteşte un act normativ să-l readucă la Ministerul Sănătăţii. Nu e suficient să-l readuci la Ministerul Sănătăţii. Acolo trebuie şi fonduri, trebuie investit. Au plecat mulţi medici, specialişti... Trebuie recreată capacitatea de analiză, pentru că şi-a pierdut şi statutul de laborator de referinţă, a explicat premierul Cioloș într-un interviu la radio Europa FM.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră