Cancerul pancreatic: Un tratament dătător de speranță

31 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancerul pancreatic: Un tratament dătător de speranță

O chimioterapie combinată poate să asigure o rată de supraviețuire mai mare a bolnavilor de cancer pancreatic. Cu această nouă chimioterapie combinată, rata de supraviețuire în cancerul pancreatic la cinci ani a crescut la 28,8% față de 16,3% cu tratamentul cu un singur medicament, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală The Lancet, precizează site-ul topsante.

Cercetătorii de la Universitățile Liverpool și Manchester din Marea Britanie , de la Institutul Karoliska și Universitatea Upsala (Suedia), precum și de la Universitatea Hambourg (Germania) au efectuat un studiu pe un grup format din 732 de pacienți care au trecut printr-o intervenție chirurgicală pentru cancerul pancreatic. Acești pacienți au fost monitorizați între 2008 și 2014.

Ei au fost tratatați fie numai cu gemcitabină, fie cu o combinație gemcitabină cu capecitabină, chimioterapie, timp de patru săptămâni. Cercetătorii au analizat pacienții la fiecare trei luni, timp de cinci ani pentru a înregistra timpul de supraviețuire de la data efectuării tratamentului. 
 

Efecte secundare
Rezultatele studiului au indicat că pacienții tratați cu cele două medicamente au beneficiat de o rată de supraviețuire mai mare. Cercetătorii au constatat o rată de supraviețuire medie, cu gemcitabină, de 25,5 luni și o rată de supraviețuire medie, cu gemcitabină și capecitabină, de 28 de luni. Studiul mai arată că rata de deces sau de recidivă este 78% cu gemcitabină și de 74% cu gemcitabină plus capecitabină și o rată de supraviețuire la cinci ani de 28,8% cu combinația celor două medicamente, față de 16% cu un singur medicament.

Totuși, în timpul tratamentului, pacienții sub tratament combinat s-au confruntat cu efecte secundare.
Astfel, în perioada studiului, 35% dintre bolnavi nu au dus până la capăt chimioterapia, din care 41% din cauza efectelor secundare ale tratamentului. 481 de evenimente nedorite grave au fost notate în grupul cu gemcitabină și 608, în grupul care a făcut chimioterapie combinată. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră