Cancerul de buză poate fi învins? Răspunde dr. Ana Căruntu

17 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancerul de buză poate fi învins? Răspunde dr. Ana Căruntu

Cancerul de buză se asociază cu morbiditate și mortalitate ridicate, dar poate fi învins prin diagnosticul precoce, tratamentul chirurgical corect și complet, în colaborare interdisciplinară, precizează dr. Ana Căruntu, medic specialist chirurgie orală şi maxilo-facială,  în Secţia Clinică Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, din cadrul Spitalului Militar Central. 

Specialistul subliniază că bărbații la vârsta adultă sunt preponderent afectați de cancerul de buză. Această formă de cancer are o legătură cu expunerea îndelungată la soare (radiații ultraviolete), fumatul, traumatismele sau iritațiile cronice, consumul de alcool sau igiena orală deficitară. 
”Carcinomul spinocelular reprezintă peste 95% din formele de cancer de buză. Leziunile de acest tip pot îmbrăca variate forme clinice, în funcție de durata evoluției sau acțiunea diverșilor factori exogeni. Pot apărea sub formă de ulcerație sau nodul care se dezvoltă de obicei pe fondul cheilitei actinice – leziune premalignă rezultată în urma acțiunii cronice a radiațiilor ultraviolete în care roșul de buză are un aspect atrofic, cu contur șters”, avertizează dr. Ana Căruntu. 

Din păcate, ”carcinomul spinocelular de buză, similar celui cu localizare orală, este caracterizat printr-o capacitate mare de metastazare, în special la nivelul ganglionilor cervicali. De aceea, evaluarea stațiilor ganglionare cervicale este esențială în învestigarea pacienților cu suspiciune de cancer de buză”, explică dr. Ana Căruntu. 

Metoda terapeutică optimă 
Specialistul atrage atenția că alegerea metodei terapeutice optime pentru fiecare pacient presupune tratamentul tumorii primare și al ganglionilor regionali. ”Tratamentul stațiilor ganglionare limfatice cervicale poate cuprinde diverse abordări, de la dispensarizare activă, în cazul pacienților cu tumori incipiente cu agresivitate redusă, până la intervenția chirurgicală de îndepartare a ganglionilor cervicali (evidare ganglionara cervicală) și/sau radioterapie”, menționează dr. Ana Căruntu. 

Prevenția și diagnosticul precoce

Vestea bună pe care ne-o oferă dr. Căruntu este că acest cancer poate fi învis, ”dar acest lucru depinde de diagnosticul precoce, tratamentul chirurgical corect și complet (tumora de buza si ganglioni cervicali), colaborare interdisciplinară (chirurg, oncolog, radioterapeut)”.

Și mai depinde de fiecare dintre noi , așa cum explică dr. Căruntu prin ”înlăturarea obiceiurilor vicioase şi respectarea unor măsuri igieno-dietetice elementare, asociate cu examenul clinic loco-regional periodic”. În felul acesta este posibilă  identificarea precoce a leziunilor suspecte, asigurându-de, în urma instituirii tratamentului optim, îmbunătățirea calității vieții și a prognosticului în cazul pacienților cu această suferință.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră