Cancer: Un laringe artificial pentru a vorbi și simți gusturile din nou

18 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer: Un laringe artificial pentru a vorbi și simți gusturile din nou

Cercetătorii francezi au prezentat de curând cazul unui pacient diagnosticat cu cancer al laringelui care, de 18 luni, trăiește cu un laringe artificial, transmite site-ul destinationsante.com.

Cu ajutorul acestui laringe artificial, el respiră pe gură și nas și și-a redobândit capacitatea de a vorbi și a simți gusturile.

În cazurile severe de cancer de laringe, medicii pot efectua o laringectomie totală. Pacientul necesită și o traheoctomie pentru a putea respira printr-un orificiu creat la nivelul gâtului. În aceste cazuri, pacienții sunt afectați prin pierderea vocii și gustului. Ei au nevoie de o lungă perioadă de readaptare pentru folosirea căilor esofagiene.

Echipa doctorului Christian Debry din cadrul INSERM, șeful compartimentului ORL și chirurgie cervico-facială din CHU Strasbourg, a conceput pentru acești pacienți un laringe artificial.

În 2012, șase persoane au beneficiat de implantarea unui laringe artificial. Din păcate, ele nu au putut păstra implantul din cauza stării lor de sănătate extrem de fragile.

Anul trecut, cercetătorii au îmbunătățit tratamentele de suprafață a implantelor, folosind o peliculă antimicrobiană pentru a evita rejectul. Ei au prezentat, recent, cazul unui pacient care a trăiește cu acest implant de 18 luni.

În prezent, pacientul și-a redobândit vocea și gustul, pierdute în urma intervenției chirurgicale, explică Christian Debry. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră