Cancerul sânului: Hormonoterapie zece ani, pentru a reduce riscul de recidive

07 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Cancerul sânului: Hormonoterapie zece ani, pentru a reduce riscul de recidive
 
Pentru a reduce riscul de recidivă la recepetorul de estrogen pozitiv (HER2 pozitiv) se recomandă hormonoterapia, arată un nou studiu prezentat la conferinţa anuală a American Society of Clinical Oncology (ASCO) de la Chicago.
După un cancer al sânului, protocolul recomandă ca tratamentul hormonal să fie prescris pentru 5 ani. Scopul: a limita riscurile de recidivă. Dar multe femei doresc să întrerupă acest tratament din cauza efectelor secundare. Este cazul medicamentelor femara, anti-aromatază, medicament prescris femeilor la menopauză, care poate afecta rezistenţa oaselor, şi tomoxifen, pentru femeile care nu sunt la menopauză, asociat cu bufeuri şi dureri de cap. 
 
34% mai puţin riscuri de recidivă la celălalt sân
Cu toate aceste efecte secundare, noul studiul prezentat la ASCO de la Chicago arată că acest tip de tratament hormonal, administrat timp de 10 ani, permite reducerea riscului apariţiei tumorii la celălalt sân cu 34%. Anti-aromatazele sunt mai eficiente, potrivit acestui studiu. În privinţa recidivei tumorii iniţiale, în oase sau alte organe, diferenţa între cele două grupe este mică. Astfel, 5,7% dintre femeile care au luat anti-estrogen au înregistrat recidive, comparativ cu 7,1% în grupul pacebo.   
 
Tamoxifen
Pentru a ajunge la această constatare, cercetătorii au monitorizat 1.918 femei din Canada şi SUA. Jumătate dintre participante au urmat tratament cu femara timp de zece ani. Al doilea grup a luat placebo. Aceste rezultate sunt importante pentru milioanele de femei din lumea întreagă bolnave de cancer al sânului cu receptor de estrogen pozitiv (HER2 pozitiv), notează prof. dr. Harold Burstein de la Universitatea Harvard, care a participat la acest studiu. ASCO recomandă femeilor să ia tamoxifen timp de zece ani sau să-l înlocuiască după cinci ani cu un inhibitor de estrogen cum este femara. 
 
 "Chiar după ablaţia chirurgicală a tumorii, pacientele continuă să fie expuse riscurilor. Este vorba de un al doilea cancer, revenirea unui cancer deja tratat, precizează dr. Mario Di Palma, oncolog la Institutul Gustave-Roussy pe site-ul Ligii contra cancerului din Franţa. Ceea ce nu înseamnă că tratamentul iniţial a fost inutil, ci insuficient. Recidiva este legată de persistenţa celulelor tumorale, explică dr. Mario Di Palmo, citat de site-ul metronewsfr.
 
 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră