Fertilizarea in vitro ar putea mări riscul de cancer ovarian

21 Oct 2015
Fertilizarea in vitro ar putea mări riscul de cancer ovarian
 Numeroase studii asupra fertilităţii au ajuns la concluzia că tratamentele de fertilizare in vitro sunt susceptibile de a mări riscul de cancer ovarian. Experţii de la University College din Londra susţin că, după o fertilizare in vitro (FIV), femeile prezintă un risc cu peste 30% mai mare de a suferi de cancer ovarian.

Pentru a verifica legătura dintre FIV şi cancerul ovarian, cercetătorii britanici au analizat dosarele a peste 250.000 de paciente care au efectuat această procedură între 1991 şi 2010, în Marea Britanie. Comparativ cu celelalte femei din Regatul Unit din aceeaşi categorie de vârstă şi din aceeaşi perioadă, noi am descoperit că rata cancerelor mamare şi de uter este identică. Se observă însă un risc crescut de cancer ovarian, subliniază profesorul Alastair Sutcliffe de la Institutul pentru sănătatea copilului de la University College din Londra.

Totuşi, profesorul Sutcliffe subliniază că riscul de cancer ovarian rămâne unul mic, înregistrat la 15 femei din 10.000, comparativ cu 11 femei din 10.000 în populaţia generală. Aşadar, pentru moment, nu se poate face o legătură categorică între FIV şi creşterea riscului de cancer ovarian. Pe de altă parte, sunt specialişti care susţin că FIV poate potenţial să declanşeze apariţia cancerului ovarian la femeile care sunt predispuse genetic la această boală.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră