Vaccinul HPV: fara riscuri, daca e facut in primul trimestru de sarcina

07 Mai 2015
Vaccinul HPV: fara riscuri, daca e facut in primul trimestru de sarcina
 Vaccinul HPV (human papilloma virus), administrat, dintr-o eroare, in primul trimestru de sarcina nu are repercusiuni asupra bebelusului sau a mamei. Pentru protejarea tinerelor de infectiile cu HPV, sunt disponibile doua vaccinuri.

In ambele cazuri, se recomanda administrarea lor inainte de inceperea activitatii sexuale (intre 9 si 14 ani). Totusi, daca, dintr-o eroare, vaccinul e administrat in primul trimestru de sarcina, nu exista nici un risc, sustine revista Prescrire.

Potrivit raportului de farmacovigilenta al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) si pe baza datelor furnizate de producatorii celor doua vaccinuri, nici un risc particular nu a fost inregistrat la nou-nascut. Nu a fost evidentiata cresterea riscului de avort spontan, de malformatie, de nastere prematura, se mentioneaza in articolul publicat in revista Prescrire.

HPV se transmite sexual, fiind agentul cauzator al aproape tuturor formelor de cancer de col uterin. Vaccinul HPV reuseste sa asigure protectie impotriva leziunilor precanceroase si canceroase la nivelul colului uterin. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră