Cancer de col uterin: Depistarea prin frotiu trebuie continuată și după vârsta de 65 de ani

03 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer de col uterin: Depistarea prin frotiu trebuie continuată și după vârsta de 65 de ani

Depistarea prin frotiu a cancerului de col uterin ar trebui efectuată până la vârsta de 85 de ani, recomandă un studiu recent, publicat în American Journal of Preventive Medicine. În prezent, este recomandată depistarea prin frotiu până la vârsta de 65 de ani. Or, riscurile persistă și după această vârstă, transmite site-ul doctissimo. 

Majoritatea cancerelor de col uterin sunt legate de papilomavirusuri. Acest tip de cancer evoluează foarte lent pornind de la leziuni precanceroase. Dacă anomalia este diagnosticată și tratată în stadiul incipient, nu mai evoluează spre cancer. Este motivul pentru care se recomandă depistarea în mod periodic prin frotiu în scop preventiv. Depistarea se face, în general, femeilor cu vârste între 25 și 65 de ani, din trei în trei ani după două frotiuri normale într-un interval de un an. Totuși, recomandările făcute de un nou studiu american sunt diferite. 

Riscul crește și după vârsta de 65 de ani
Cercetătorii americani susțin că riscul de cancer de col uterin nu scade după vârsta de 65 de ani la femeile care nu au avut o histerectomie (ablația uterului). Ei spun că femeile cu vârste peste 65 de ani trebuie să continue depistarea periodică. Autorii studiului au analizat datele oficiale furnizate de National Health Interview Survey (NHIS) din Statele Unite, din perioada 2013-2015. Astfel, ei au observat că, în 2013, unul din cinci cancere de col uterin este diagnosticat la femei peste 65 de ani. O treime din femeile decedate din cauza cancerului de col uterin aveau 65 de ani sau peste această vârstă. Riscul este crescut până la vârsta de 70 de ani și scade după 85 de ani, la femeile care nu au avut histerectomie. 

În privința prevenției, studiul subliniază că femeile care se apropie de vârsta de 65 de ani renunță la depistarea periodică prin frotiu. În Statele Unite, aproximativ 850.000 de femei cu vârste între 61 și 65 de ani nu au mai efectuat depistarea periodică în ultimii cinci ani. 

Excluzând femeile care au avut o  abație de uter, se observă că riscul de cancer de col uterin este mai mare în cazul femeilor cu vârste peste 65 de ani (...). A neglija depistarea periodică prin frotiu premergător vârstei de 65 de ani contribuie la creșterea cazurilor de cancer invaziv de col uterin și a deceselor legate de acest tip de cancer, potrivit dr. White, autorul principal al studiului.

Rezultatele arată că acest cancer poate afecta femeile indiferent de vârstă, motiv pentru care nu trebuie neglijată depistarea periodică. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră