Cancer: Chimioterapia poate mări riscul de insuficiență cardiacă în cazul pacienților suferinzi de diabet

30 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer: Chimioterapia poate mări riscul de insuficiență cardiacă în cazul pacienților suferinzi de diabet

Pacienții afectați de cancer, care suferă și de diabet, se pot confrunta  cu efecte secundare cardiace majore în urma chimioterapiei. Tratamentul ar putea mări riscul de insuficiență cardiacă.

În exclusivitate, în Sciences et Avenir, profesorul David Khayat, șeful serviciului de oncologie de la Pitie-Salpetriere, prezintă aceste riscuri, pornind de la un studiu portughez realizat la scara mică.

Sunt mai multe efecte toxice asupra inimii, cunoscute sub numele de cardiotoxicitate, explică autorul principal al studiului, doctorul Ana Catarina, cardiolog la Spitalul Garcia de Orta din Almada (Portugalia).

Aceste medicamente anti-cancer conțin doxorubicină și epirubicină. Cercetarea a fost realizată în cadrul unui program de supraveghere în spital.

În total, 83 de pacienți au fost monitorizați, dintre care 54 cu cancer de sân, 20 cu limfom și 9 cu cancer gastric. Vârsta medie a pacienților era de 52 de ani, dintre care 78% erau femei.  

Pacienții afectați de diabet au prezentat mai multe semne de alertă precoce de insuficiență cardiacă. Potrivit doctorului Gomes, în timp, cardiotoxicitatea va crește până la insuficiență cadiacă în cazul pacienților care supraviețuiesc cancerului.

Dar acest fenomen este reversibil înainte ca insuficiența cardiacă manifestă să se dezvolte. Pacienții suferinzi de cancer trebuie să țină sub control, cu o atenție deosebită, riscul cardiovascular, prin adaptarea stilului de viață.  Dar această prevenție cardiacă nu trebuie să amâne începerea chimioterapiei, deoarece tratamentul cancerului reprezintă o prioritate.

Rezultate au fost prezentate la reuniunea EuroEcho-Imaging de la Leipzing (Germania). Această cercetare este considerată preliminară până ce aceasta va fi evaluată și publicată în reviste de specialitate.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră