Calea cea mai ușoară către o alimentație sănătoasă

11 Mai 2015
Calea cea mai ușoară către o alimentație sănătoasă
Răspunsul îl oferă cititorilor Washington Post, Traci Mann, un reputat psiholog care a studiat comportamentul uman în ceea ce privește alimentația, și care a prezentat metode eficiente prin care ne putem debarasa de obiceiurile proaste legate de obiceiurile noastre alimentare.

Traci Mann spune că voința nu funcționează aşa cum ne-am imagina și că organismele noastre sunt predispuse să mențină o greutate optimă, care nu corespunde întodeauna aşteptărilor noastre. Cu alte cuvinte, niciuna din dietele prezentate ca fiind miraculoase pentru cei ce speră să piardă câteva kilograme, nu funcționează, și că, de fapt, în primul rând ar trebui să ne asigurăm o alimentație sănătoasă.

Pentru îndeplinirea acestui deziderat, Traci Mann spune că două dintre strategiile urmate s-au dovedit a fi cele mai eficiente.
Prima dintre ele mizează pe autoeducare, și pe ridicarea unor bariere în fața consumului unor alimente tentante, dar nesănătoase.
Un obstacol va încetini sau poate chiar va opri intenția de a ne așeza la masă atunci când nu trebuie.
De exemplu, dacă atunci când urmărim un program de televiziune, undeva, la mică distanță se află o cutie cu bomboane, cu siguranță cantitatea de bomboane mâncată va fi mult mai mare decât atunci când cutia se află la o distanță care să presupună efortul de a ajunge la ele. Astfel, spune Traci, din comoditate, cantitatea de bomboane pe care o vom mânca va fi înjumătățitâ.

Cea de a doua metodă are în vedere consumul cu prioritate a alimentelor sănătoase. Plecând de la ideea că între legume și o friptură apetisantă, primele ar fi cu greu remarcate atunci când ne-am uita în propria farfurie. Din acest motiv friptura trebuie eliminată, total, astfel încât, senzația de foame să se întâlnească și împlinească doar cu alimentele sănătoase, instalându-se senzația de sațietate.

Se poate concluziona că, ideea nu este să ne impunem să rezistăm alimentelor la care poftim, restricționând creând astfel o frustrare și nici nu trebuie să ne stresăm cu diete care sunt din start predestinate eșecului, ci pur și simplu să ne îngreunăm accesul către alimentele ispititoare, dar nesănătoase, lăsând cale liberă celor ce ne sunt cu adevărat folositoare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră