Câinele are capacitatea de a depista cel mai agresiv cancer al pielii, melanomul!

23 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Câinele are capacitatea de a depista cel mai agresiv cancer al pielii, melanomul!

Un câine, special dresat, poate identifica mirosurile legate de melanom, cu o rată de reușită ridicată. 

O echipă britanică demonstrează formidabila capacitate olfactivă a unui câine de a depista melanomul. De notat că până acum s-a testat cu succes capacitatea câinelui de a descoperi și alte forme de cancer, anunță site-ul passionSante.be.

Doctorul Patrice Platin (Journal international de medecine) precizează că organismul, în procesele metabolice, produce continuu compuși organici volatili. Totuși, compoziția acestor compuși emanați și mirosurile lor se modifică în cazul cancerului, fenomen care ar putea fi folosit pentru depistarea acestuia în faze incipiente.

Dermatologii britanici din mai multe spitale au testat și analizat melanomul, cancerul pielii cel mai periculos, foarte agresiv și care impune tratament de urgență, în stadiu preococe.

Un labrador a fost dresat timp de un an pentru recunoașterea  mirosului în caz de melanom. La finalul acestui dresaj, capacitățile câinelui au fost testate în mai multe rânduri pe zeci de probe prelevate: piele sănătoasă, carcinom bazo-celular (un alt tip de cancer al pielii) și melanom.  Labradorul a recunoscut eșantioanele de melanom în 45% din cazuri.

Doctorul Platin subliniază că această cercetare validează posibilitatea de a îmbunătăți diagnosticul de melanom prin mirosurile specifice, asociate cu compușii organici volatili. Câinele, cel mai bun prieten al omului, ar putea deveni cel agresiv dușman al melanomului, mai spune dr. Platin.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră