Dr. Florin Chirculescu: Pentru binele pacientului, uneori, trebuie să depășești protocoalele!

20 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Florin Chirculescu: Pentru binele pacientului, uneori, trebuie să depășești protocoalele!

 

În legătură cu dr. Burnei, hărțuit și copleșit de acuzații care cad una după alta, dr. Chirculescu spune că nu știe dacă este sau nu vinovat, dar numai cine a operat mult știe că, pentru a-i face bine pacientului, trebuie, uneori, să depășești protocoalele. Și că este sănătos pentru sănătatea noastră ca să ne informăm înainte de acuza.

Dr. Florin Chirculescu scrie: Medicina nu e mecanică auto. Medicina nu e infailibilă – altminteri, tratatele n-ar dedica capitole întregi complicațiilor, accidentelor, incidentelor și mortalității. Medicina n-a fost, nu este, și nu va fi (niciodată!), sută la sută sigură. Orice practician o știe, căci demersul lui înseamnă, în mare măsură, să îngusteze plaja riscurilor pentru a obține un rezultat cât mai bun pentru pacient.

Aveam 15 ani și citeam „Citadela”, de Cronin. M-a marcat un episod din roman – iată de ce sunt chirurg. La un examen, personajul principal a fost întrebat de profesor. „De ce vrei să faci chirurgie?” Examinatul a răspuns: „Pentru că în chirurgie nu poți fi sigur niciodată.”
Lucrurile nu s-au schimbat major de atunci – cel puțin ca proces de luare a deciziilor, fapt dovedit de „bibliile” noastre, mereu în schimbare... Există inși, însă, care își imaginează că medicina e imuabilă și că n-are cum să dea greș. Așa e când dispui de Google și de cuvântul magic „protocoale”.
Ce faci, însă, când particularitățile unui caz ies din limitele protocoalelor? Ce faci când ai de-a face cu o situație, care nu e descrisă în cărți? Ce faci când pacientul se îndreaptă spre moarte? Îl lași în voia evoluției naturale, doar pentru că starea lui nu e cuprinsă în protocoale, sau pentru că-ți e teamă că-ți „strici statistica” (horribile dictu!) ? Îl trezești, dacă e pe masă, ca să-i ceri permisiunea să încerci să-l faci bine?

Nu există boli, există pacienți – iată o sintagmă pe care o știu toți. Cu toate astea, judecata publică merge pe dos: protocoale, protocoale și iar protocoale... Nu le respecți, ești culpabil.
Nu știu dacă doctorul Burnei e vinovat sau nu. Nu știu dacă tot ce se vehiculează public e adevărat sau nu – e treaba justiției. Mă interesează, însă, al naibii de mult, ideea acreditată recent, legată de „așa-zisul” experiment medical. Numai cine a operat mult știe că „planșele anatomice nu sângerează”. Numai cine a operat mult știe că nu-s două operații la fel. Numai cine a operat mult știe că pentru a-i face bine unui pacient, trebuie să depășești, când și când, protocoalele.

Aceasta nu e o pledoarie anti-protocoale. E doar o punere în temă pentru medicii frustrați că nu sunt în stare să se descurce cu cazurile reale. Acestor medici nu le pot spune decât că fie n-au citit suficient, fie că n-au fost la congrese, ca să vadă că protocoalele se schimbă mereu (spre binele pacientului), fie că practică o medicină din vârful buzelor și din pix.

În ce-i privește pe pacienți, să-i ferească Cel de Sus de medicii de felul acesta, care nu fac tot ce le stă în putință ca să rezolve cazul, chiar dacă nu e trecut în protocoale. Medicina e, slavă Domnului, plină de exemple în care medicii au rezolvat cazuri, nu boli, căci de n-ar fi așa, încă am spune, precum Hipocrat, că pacienții nu trebuie operați pentru „pietre în vezica urinară”, sau că tuberculoza nu trebuie tratată, fiindcă oricum, n-o să ai succes.

E fascinant să te documentezi serios – nu credeți, stimați concetățeni?

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră