Erik Sorto este tetraplegic si, cu ajutorul unui implant montat in creier, poate actiona un brat artificial

22 Mai 2015
Erik Sorto este tetraplegic si, cu ajutorul unui implant montat in creier, poate actiona un brat artificial
Erik Sorto are 34 de ani si este tetraplegic de peste zece ani in urma unei lovituri la coloana vertebrala. El poate sa se foloseasca de un brat artificial fara un efort special, ci cu forta gandului si a imaginatiei lui, sustin cercetatorii care au publicat rezultatele acestui test clinic in revista Science. Este o premiera datatoare de speranta persoanelor cu tetraplegie sau cu amputatii, realizata in Spitalul Keck din Los Angeles, prezentata pe site-ul 20 Minutes si AFP. Este vorba de o noua proteza implantata in creier care permite unei persoane cu tetraplegie sa actioneze, cu usurinta, un brat artificial prin forta gandului.

Pana acum, cercetatorii au testat diferite metode de control al unei proteze prin propriul gand, cum ar fi bratul mioelectric, actionat prin muschi sau atasat unor implanturi inserate intr-o zona a creierului care controleaza miscarile. Dar aceste tehnici produc, frecvent, miscari sacadate, comparativ cu tehnica de care a beneficiat Erik Sorto.

Erick Sorto este primul om din lume purtator al unei proteze neuronale implantate in regiunea creierului chiar unde se formeaza intentiile, cortexul parietal posterior, ceea ce ii confera pacientului capacitatea de efectua unele miscari: a lua un pahar cu apa, a bea... “Cand miscam bratul, nu ne gandim, in mod deosebit, la ce muschi este activat sau la derularea in detaliu a miscarii, cum ar fi de exemplu ridicarea bratului, intinderea lui etc.,” spune Richard Andersen, profesor de neurologie la Caltech, coordonatorul acestei cercetari. De fapt, ne gandim la scopul pentru care facem aceasta miscare, respectiv intentia de a lua un pahar de apa. Or, in acest studiu clinic, cercetatorii sustin ca au reusit sa decodeze intentiile pacientului caruia i s-a cerut pur si simplu sa-si imagineze miscarea, in general, fara multiplele secvente ce o compun. Implanturile legate cu bratul artificial au fost montate in 2013 la Spitalul Keck din Los Angeles. Erik Sorto a reusit sa execute miscari intuitive ale protezei, exact ceea ce doreau cercetatorii. “Am fost suprins de usurinta cu care pot controla bratul. “Imi aduc aminte ca am avut senzatia ca ies din corpul meu si ca simt nevoia sa strang mana tuturor”, a spus Erick Sorto.



Alte stiri din Sanatate

Ultima oră