O nouă tehnologie imagistică pentru depistarea maladiei Alzheimer

21 Iul 2015
O nouă tehnologie imagistică pentru depistarea maladiei Alzheimer
O nouă tehnologie imagistică (IRM), care oferă o unei mai bună vizualizare a creierului, a fost concepută de cercetătorii de la Universitatea din Geneva şi Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (Elveţia). Noua metodă de scanare a creierului ar putea ajuta la diagnosticarea bolilor neurologice, în special a maladiei Alzheimer.

Reţelele creierului
IRM-ul clasic permite detectarea fluxurilor sanguine corespunzător zonelor de activitate cerebrală. Dar aceste zone de activitate, fiind evidenţiate prin numeroase pete de culoare care apar şi dispar, este dificil să fie identificate momentele sau o regiune din creier care sunt sau nu active. Cu ajutorul noii tehnologii imagistice, este posibilă vizualizarea momentelor când reţeaua cerebrală este activă sau inactivă.
Cercetătorii au indentificat 13 reţele principale şi şi-au dat seama că există o veritabilă coordonare între aceste zone, cu trei-patru reţele active în fiecare moment.

Depresii majore, tulburări bipolare
Prin accesul la mecanismele reţelelor cerebrale şi prin vizualizarea mai performantă a creierului în activitate, cercetăroii speră să poată folosi această tehnologie pentru diagnosticarea unor boli neurologice.
În prima linie, între aceste boli, este maladia Alzheimer, caracterizată printr-o degradare precoce a unor reţele, înainte de apariţia simptomelor clinice. Important este că această degradare precoce poate fi surprinsă cu ajutorul noii tehnologii imagistice.
De asemenea, se vor putea înţelege mai în profunzime mecanismele cerebrale care se activează în depresiile majore sau tulburările bipolare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră