600.000 de români suferă de boli inflamatorii reumatice

12 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
600.000 de români suferă de boli inflamatorii reumatice


„Trebuie să ne concentrăm asupra capacității de muncă, nu a incapacității și să tratăm cât mai devreme pacienții. Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică au o prevalență de 3% din populație, aproximativ 600.000 de români. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calității vieții pacienților. Netratate împiedică desfășurarea activității zilnice, scad capacitatea de muncă, induc absenteismul crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive. În România, 38% din pacienții cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienții cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluție a bolii”, spune prof. dr. Ruxandra Ionescu.
Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondilo-artropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

Poliartrita reumatoidă
În România, bolile reumatice şi musculo-scheletice de tip inflamator cel mai frecvent întâlnite sunt poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă.
Poliartrita reumatoidă are o incidenţă de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 40 – 50 de ani.
„Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce și aplicarea timpurie a tratamentului au rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte și intangibile ale bolilor reumatice și musculo-scheletice, pentru menținerea sănătății forței de muncă”, precizează conf. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Română contra Reumatismului.
Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. Cel mai adesea boala debutează înaintea vârstei de 30 de ani.

Impactul socio – economic
Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă.
Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanele cu boli reumatice şi musculo-scheletice este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale.
Statisticile arată, de asemenea, că aceste boli reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronica şi deficit locomotor. Aproximativ 10% din populaţie prezintă, din cauza acestor afecţiuni, un grad de handicap locomotor.
Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii.

În Europa, bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează peste 120 de milioane de persoane şi au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate.
Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletice, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

Registrul Român de Boli Reumatice
Începând din 2013 s-au pus bazele Registrului Român de Boli Reumatice, în care sunt înregistraţi toţi pacienţii care primesc terapii biologice.
Până în acest moment, au fost înregistraţi peste 5.000 de pacienți cu artrită reumatoidă, aproximativ 3.000 cu spondilartrite și 1.000 cu artropatie psoriazică, ţara noastră având astfel unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din această parte a Europei.

CNAS
„CNAS decontează terapiile biologice pentru poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă şi artrita idiopatică juvenilă, aproximativ 38.000 de pacienți. CNAS susține, anual, 68 – 70 milioane de euro pentru tratamentul pacienților cu artrite. În primul semestru din 2016 a fost alocată suma de 34 milioane de euro”, anunță dr. Oana Costan, director direcția Programe Curative de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră