Exclusiv. Dr. Bogdan Diaconescu: Intervenție chirurgicală fără incizie, în boala de reflux

24 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Exclusiv. Dr. Bogdan Diaconescu: Intervenție chirurgicală fără incizie, în boala de reflux

Mai mulţi pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgență București au beneficiat de o nouă tehnică de chirurgie transorală endoscopică pentru boala de reflux gastroesofagian. Astfel, această patologie poate fi abordată, acum, exclusiv transoral, fără nicio incizie în cazul unor anumite grupe de pacienți selecționați.

Aceste intervenții au fost efectuate de echipe mixte de medici din Spitalul Clinic de Urgență Florească și din SUA. Echipele au fost formate din medicii Adrian Lobonțiu, Peter Janu, Reginald Bell, Mircea Beuran, Gabriel Constantinescu, Mihaela Vartic și Bogdan Diaconescu.

Despre boala de reflux gastroesofagian și intervențiile chirurgicale indicate în această patologie ne vorbește dr Bogdan Diaconescu, medic chirurg la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Ce este boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian este o suferință frecventă, dar este subdiagnosticată din cauza autotratamentului. Refluxul gastroesofagian apare ca urmare a modificarii permanente sau tranzitorii a barierei dintre stomac unde existaă un PH acid și esofag. Acesta nu este adaptat fiziologic la acest mediu.
Refluxul esofagian este prezent la aproape 40% din populație. Se estimează că în SUA, patologia refluxului gastroesofagian afectează 15% din populație care prezintă simptome săptămânal şi 7% au simptome zilnic.
Există o serie de alimente care produc relaxarea sfincterului esofagian: ciocolată, cafea, grăsimi, alimente bogate în grăsimi, băuturile carbogazoase, alcoolul, tutunul.
Conținutul gastric ajuns în esofag, dacă nu este împins în stomac, va irita mucoasa esofagiană și va produce senzație de căldură, pirozis sau durere retrosternală. În mod normal, conținutul refluat este împins rapid în stomac prin contracții ale esofagului.

Simptomul cel mai frecvent în boala de reflux gastroesofagain este pirozisul. De fapt, ce este pirozisul?
Pirozisul este o senzație neplacută sau o senzație de durere cu arsură retrosternală. Aceasta poate apărea după masă, în pozitie culcată sau la aplecarea înainte. Pirozisul este principalul simptom din boala de reflux, și anume senzația de “arsură” localizată în spatele sternului.

Refluxul continutului acid al stomacului poate fi destul de sever pentru a determina un gust acru sau amar în gură sau salivare excesivă.
Unele persoane nu au senzații de arsură retrosternală.

Mai sunt și ale simptome asociate cu boala de reflux?
Alte simptome ce se pot fi atribuite bolii de reflux gastroesofagian sunt: dureri retrosternale, tulburări de înghițire (disfagie), senzația de corp străin în gât, raguseala dimineața, tuse seacă și respirație urât mirositoare (halena).
Alți pacienți prezintă regurgitația alimentelor, refluarea continutului gastric în cavitatea bucală, fără efort de vomă. Alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian sunt: manifestări extraesofagiene cum sunt durere toracică noncardiacă, simptome pulmonare (tuse, astm, pneumonie de aspirație), laringiene (răgușeală, disfonie), faringiene (faringită), sughiț cronic, senzație de globus ("nod în gât"), eroziuni dentare.

Ce presupune diagnosticul acestei boli?
Diagnosticul este pus în primul rând clinic pe simptomatologia descrisă. O investigație numită endoscopie digestiva superioară permite vizualizarea mucoasei esofagiene, stomacului, inclusiv cu ajutorul unui instrument subțire, flexibil, ce are o cameră de luat vederi în capăt, numit endoscop.
Endoscopia digestivă este folosită pentru a evalua inflamația esofagului și alte complicații ce pot fi cauzate de boala de reflux gastroesofagian, inclusiv sângerări sau stricturi ale esofagului. Această investigație este utilă și pentru excluderea altor diagnostice de genul ulcerului sau cancerului gastric.
40-60% dintre pacientii cu simptomatologie sugestivă au o endoscopie normală.
pH-metria este cea care obiectivează frecvența refluxului continutului acid în esofag și timpul cât este el prezent.
Procedeele radiologice nu mai sunt recomandate pentru a diagnostica boala de reflux gastroesofagian. Totuși, ele pot fi indicate pentru a diagnostica afecțiunile ce pot da simptome de boală de reflux gastroesofagian, de exemplu hernia hiatală sau stricturile esofagiene.

Cu ce începe tratamentul bolii de reflux?
Tratamentul inițial este medicamentos și implică în primul rând modificarea stilului de viață. Este indicat să nu mănânce câteva ore înainte de culcare.

Trebuie menționat însă că între 40% și 80% din simptome vor recidiva după încetarea tratamentului, ceea ce determină ca, practic, tratamentul să fie urmat tot timpul vieții. Și, foarte important, tratamentul medical nu împiedică refluxul, doar îi scade aciditatea. Tratamentul medical se adresează consecințelor și nu cauzei refluxului și ca urmare posibilitatea recidivei este foarte frecventă.

Pentru ce categorii de pacienți cu boală de reflux este indicată intervenția chirurgială?
Pentru cei la care terapia medicamentoasă nu ameliorează simptomele, nu se dorește sau este contraindicată administrarea medicamentelor o perioadă mare de timp se recomandă intervenția chirurgicală. De asemenea, este indicată intervenția chirurgicală dacă au apărut complicații de genul astm, răgușeală sau tuse, împreună cu refluxul ce nu este ameliorat de medicamente și se demonstrează că simptomele sunt produse de refluxul sucului acid din stomac.

Cine este selectat pentru intervenția exclusiv transorală?
Pentru pacienții cu boala de reflux gastroesofagian, în absența herniei hiatale sau cu hernie hiatală mai mică de 2 cm și în absența complicațiilor severe ale esofagitei precum stenozele sau esofagita clasa Los Angeles C sau D, acum, se poate realiza fundoplicatura transorală cu dispozitivul Esophyx Z.

Și pentru ceilalți pacienți...?
Pentru toți ceilalți pacienți procedeul chirugical implică fundoplicatura gastrică efectuată pe cale laparoscopică sau prin intervenție chirurgicală clasică. Fundoplicatura gastrica este încă procedeul cel mai folosit pentru tratamentul simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, care nu pot fi controlate medicamentos. Procedeul implică înfășurarea fundusului gastric (porțiunea superioară a stomacului) în jurul esofagului pentru a întări sfincterul esofagian. Acest procedeu poate fi folosit și în cazul persoanelor care nu au hernie hiatalaă
Fundoplicatura gastrică se poate realiza pe cale laparoscopică, implicând 4-5 incizii mici de 5-10 mm. Recuperarea este rapidă cu durere postoperatorie scazută și cu reintegrare sociala rapidă

Care pot fi consecințele bolii de reflux netratată?

Netratată, boala de reflux gastro-esofagian poate provoca esofagul Barett care reprezintă o stare precanceroasă sau alte complicații, cum sunt stenozele peptice și ulcerele esofagiene.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră