Balonarea: Evitaţi guma de mestecat, laxativele, ţigările, grăsimile, dulciurile, condimentele

29 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Balonarea: Evitaţi guma de mestecat, laxativele, ţigările, grăsimile, dulciurile, condimentele

Această acumulare provoacă o tensiune în intestin, o umflare a abdomenului. Din această cauză, persoanele balonate au senzaţia de burtă umflată.

Cauzele
Cauzele balonărilor sunt numeroase şi multe dintre ele fac parte din ceea ce numim igiena vieţii, stilul de viaţă.

Iată principalele cauze:

- Alimentaţia dezechilibrată, bogată în preparate grase, dulci, condimentate; băuturile gazoase, acoolul, cafeaua etc, care irită sistemul digestiv şi pot provoca balonări; alimentele bogate în glucide, cum sunt cerealele (grâu, orez, secară etc.) sau merele, care generează fermentaţie (transformarea zahărului în absenţa oxigenului), sunt la originea balonării.

- Aerofagia (aportul masiv de aer) face stomacul „să lucreze” în gol, ceea ce generează tulburări intestinale. Acest fenomen apare atunci când mâncăm sau bem foarte repede, când sorbim cu paiul sau mestecăm ore la rând gumă.

-Anxietatea şi stresul favorizează apariţia balonărilor. Pe fondul acestor stări, apare o contracţie a intestinelor şi fenomenul de aerofagie.

- Sporturile dure pot fi, de asemenea, o sursă de tulburări digestive. În timpul efortului sportiv are loc o uscare a mucoasei gastrice care duce la balonare. Chiar şi în cazul activităţilor fizice moderate pot să apară balonări din cauza contracţiilor foarte mici ale colonului.

- Tutunul, din cauza nicotinei, măreşte nivelul de aciditate din stomac, fiind sursă de gaze intesinale.

- Abuzul de laxative contribuie la iritarea mucoaselor predispunând la balonare.

- În perioada de sarcină, uterul apasă intestinul, generând balonare. La menopauză, nivelul estrogenilor, cunoscuţi ca aliaţi contra balonărilor, scade, măridu-se nivelul gazelor intestinale. Procesul de îmbătrânire este, de asemenea, un fond propice pentru apariţia balonărilor din cauza pierderii tonicităţii musculare şi a lubrifierii musculare.

- Intoleranţa la lactoză favorizează fermentaţia, sindromul intestinului iritabil (tulburare digestivă caracterizată prin dureri sau senzaţie dureroase în abdomen, care modifică viteza trecerii în colon).
Balonările pot fi provocate şi de constipaţie, refluxul gastroesofagian, infecţia gastro-intestinală, criza de apendicită, dispepsia funcţională, ulcerul stomacului, cu dureri şi crampe.

- Problemele dentare, dentiţia slăbită pot conduce la inflamaţii, care fragilizează pereţii intestinului şi provoacă balonări

Prevenire
Prevenirea este posibilă şi constă în echilibrarea stilului de viaţă în punctele esenţiale. De exemplu, renunţând la băuturile gazoase, la alimentele bogate în grăsimi, zahăr, condimente etc, care fermentează, mâncând încet, mestecând îndelung...
Medicii mai spun că putem lua cărbune medicinal sau argilă, medicamente care absorb gazele şi reduc senzaţia de balonare. Fitoterapia, homeopatia şi aromaterapia oferă soluţii, adesea eficiente în combaterea balonărilor, dar de fiecare dată consultaţi medicul de familie.
Trebuie ştiut că, în cazul prelungirii stării de balonare, este necesară consultarea medicului pentru diagnosticarea unei eventuale boli, cum ar fi intoleranţa la lactoză sau sindromul de intestin iritabil.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră