Atenţie! Pe banda de alergat, de 79 de ori mai multe bacterii decât pe un robinet dintr-o toaletă publică

13 Apr 2018 | scris de Magda Marincovici
Atenţie! Pe banda de alergat, de 79 de ori mai multe bacterii decât pe un robinet dintr-o toaletă publică

Este foarte bine să facem sport. Să mergem la sala de fitness. Dar este şi mai bine să ne întoarcem acasă sănătoşi.

Ceea ce nu-i foarte sigur în condiţiile în care, potrivit unor studii, sălile de fitness, cluburile sportive sunt veritabile cuiburi de microbi.

În special, sunt vizate aparatele folosite pentru executarea diverselor exerciţii fizice: benzile de alergat, bicicletele, greutăţile... , scrie metronews.

Pornind de la aceste informaţii, FitRated, un site de antrenamente sportive american, a dorit să ştie mai multe şi să cuantifice numărul bacteriilor la care se expun sportivii, dacă nu-şi iau un minimum de măsuri de protecţie.

De exemplu, pe halterele sunt de peste 362 de ori mai multe microorganisme decât pe toaletele publice. Şi multe dintre aceste bacterii sunt chiar periculoase pentru sănătate.

Ele pot fi cauza unor boli grave, cum sunt pneumoniile. Dar mai grav este că unele dintre ele au devenit rezistente la antibiotice, fiind foarte greu de combătut.

Pe diferitele aparate din sălile de sport, autorii studiului au descoperit peste un milion de germeni la fiecare centimetru pătrat.

FitRated se amuză cu cifrele şi comparaţiile. Pe biciclete sunt de 39 de ori mai multe bacterii decât pe cafetieră. Pe banda de alergat, de 74 de ori mai multe bacterii decât pe un robinet dintr-o toaletă publică.

Recomandări
Totuşi, prin câteva măsuri simple putem să prevenim bolile provocate de unele dintre aceste bacterii. Prima măsură şi cea mai importantă este spălarea pe mâini imediat ce aţi ajuns la vestiarul dumneavoastră.

Astfel, germenii din exterior nu vor ajunge în spaţiul închis al sălii de sport.

Acelaşi lucru îl veţi face şi după terminarea exerciţiilor, chiar dacă veţi face duş, pentru a nu contamina robinetele, prosopul pe care îl luaţi la cabina de duş şi pe care nu-l folosiţi decât o singură dată.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră