UE: Anual, circa 25.000 de decese, din cauza creșterii rezistenței bacteriilor la antibiotice

11 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
UE: Anual, circa 25.000 de decese, din cauza creșterii rezistenței bacteriilor la antibiotice


Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate și securitate alimentară, spune că, în fiecare an, în Uniunea Europeană, infecțiile declanșate de bacterii rezistente la medicamentele antimicrobiene provoacă aproximativ 25.000 de decese.

Dar amenințarea nu se limitează la Europa. Este o problemă mondială care necesită o soluție la scară globală, spune Vytenis Andriukaitis.

Autorii raportului semnalează că rezistența la ciprofloxacină – un antimicrobian extrem de important în tratamentul infecțiilor la om – s-a dovedit foarte mare pentru Campylobacter, reducându-se, astfel, posibilitățile unui tratament eficient în cazul infecțiilor de origine alimentară severe. De asemenea, autorii raportului mai precizeză că semne de rezistență la antimicrobianul colistin la bacteriile din familia Salmonella și E.Coli la păsările de curte din UE.

Pentru Mike Catchpole, din cadrul ECDC, această situație este îngrijorătoare, deoarece ea arată că acest medicament  ar putea în curând să fie ineficient pentru tratarea infecțiilor severe cu Salmonella la om.

Rezistență mai mare în estul Europei

Acest fenomen se manifestă diferit la nivelul Europei. Un nivel de rezistență antimicrobiană mai ridicat s-a observat în Europa de Est și Europa meridională. În Europa de Nord, se observă o rezistență mai mică la bacterii în cazul păsărilor, în special în țările unde antimicrobienile se folosesc mai rar la animale, notează Marta Hugas, șeful unității privind factorii de contaminare și pericole biologice din cadrul EFSA.

Modificarea acestei dinamici reprezintă o prioritate pentru ECDC și ea începe cu o mai bună informare asupra folosirii antibioticelor.

Antibioticele, cunoscute şi ca medicamente antimicrobiene, sunt medicamente care pot să omoare sau să impiedice proliferarea bacteriilor pentru a vindeca infecţiile la om, animale şi, uneori, la plante.

Bacteriile au rezistenţă la antibiotice când unele dintre aceste medicamente şi-au pierdut capacitatea de a omorî sau de a stopa creşterea bacteriilor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră