Autovehiculele diesel: 38.000 de decese premature legate de emisia de oxid de azot

16 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Autovehiculele diesel: 38.000 de decese premature legate de emisia de oxid de azot

Autovehiculele cu motoare diesel depășesc nivelul permis de dioxid de azot emis, fiind responsabile pentru 38.000 de decese premature în întreaga lume, în 2015, transmite site-ul pourquoidocteur.

Autovehiculele diesel sunt foarte poluante și, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, sunt la originea a 38.000 de decese premature, la global.

Pentru a ajunge la această cifră Consiliul internațional pentru transportul propriu (ICCT) a analizat traficul rutier din 11 dintre cele mai importante piețe din Uniunea Europeană.

O mare parte din autovehiculele  cu motoare diesel nu respectă reglementările privind dioxidul de azot (NOx) cu consecințe asupra populației, susține studiul. 

În Europa, mortalitatea legată de ozon ar fi cu 10% mai mică dacă autovehiculele diesel ar respecta normele de emisie de oxid de azot, avertizează Susan Anenberg, primul autor al studiului.

În Europa, 11.500 de decese au fost provocate de dioxidul de azot, în 2015. Uniunea Europeană se particularizează prin greutatea mare a mașinilor personale. Foarte numeroase în trafic, ele au beneficiat de facilități fiscale. De exemplu, în Franța, vânzarea acestui tip de vehicule este mai atractivă din punct de vedere financiar.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră