Autoritățile din România nu au decis încă dacă optează pentru vaccinarea obligatorie sau mențin imunizarea recomandată

09 Mai 2019 | scris de A.V.
Autoritățile din România nu au decis încă dacă optează pentru vaccinarea obligatorie sau mențin imunizarea recomandată

Autoritățile din România nu au decis încă dacă optează pentru vaccinarea obligatorie sau doar recomandată, în ciuda scăderii semnificative a ratei de vaccinare, sub nivelul recomandat de organizațiile internaționale din domeniul sănătății și a epidemiei de rujeolă cu care se confruntă țara în ultimii ani.

Marți, ministrul Sănătății a sugerat că nu s-a ajuns încă la o decizie, fiind nevoie de discuții suplimentare în acest sens.

“Există încă discuţii legate de obligativitate. Ne-am spus în nenumărate rânduri părerea: dacă sintagma obligativitate este scoasă din lege, nu am rezolvat nimic. Noi suntem pentru obligativitatea informării”, a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

“În România, aşteptăm finalizarea acestor discuţii privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării şi aprobarea Legii vaccinării. Cred că o vom avea foarte curând”, a completat ministrul.

Afirmațiile au fostă făcute la Țăndărei, județul Ialomița, unde Ministerul Sănătăţii a demarat de marți o campanie de informare şi recuperare a vacinării, în parteneriat cu UNICEF şi OMS.

Ţăndărei este zona din țară cu cea mai scăzută rată a vaccinării, doar unul din șase copii fiind vaccinat în 2018.

Ministrul susține că o campanie de informare cu privire la vaccinare trebuie susţinută nu doar de autoritățile centrale, ci şi de direcţiile de sănătate publică (DSP), de medicii de familie și de mass-media.

Afirmațiile vin în contextul în care România se confruntă, din 2016, cu o epidemie de rujeolă care a provovcat până acum peste 60 de decese în țară, pe fondul scăderii semnificative a ratei de imunizare.

O analiză realizată recent de 360medical.ro arată că, spre deosebire de România, statele din vestul Europei au început deja să înăsprească legislația privind vaccinarea, ca reacție la revenirea unor epidemii ale unor boli considerate în urmă cu doar câțiva ani aproape dispărute.

CREDIT FOTO: Image by Angelo Esslinger from Pixabay 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră