Astmul pediatric: Prescrierea antibioticelor, adesea inutilă!

15 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Astmul pediatric: Prescrierea antibioticelor, adesea inutilă!

Chiar dacă nu au nevoie, în cazul copiilor suferinzi de astm se observă un abuz de antibiotice, susțin cercetătorii englezi și olandezi prezenți la Congresul internațional al Societății Europene pentru Boli Respiratorii (Milano, 2017), transmite destinatiosante.com.

Pentru a evalua abuzul de antibiotice în cazul copiilor cu astm, cercetătorii au analizat datele medicale aparținând unui număr de 1,5 milioane de copii britanici. Printre aceștia, 150.000 de copii erau afectați astm. Eșantionul mai cuprindea și 375.000 de copii mici olandezi, din care 30.000 sufereau de această boală.

Cercetătorii au observat că, în cazul copiilor cu astm, riscul de exces de antibiotice este de 1,6 ori mai mare, comparativ cu grupul de control. Reamintim că excesul folosirii mărește gradul de rezistență la antibiotice și rețetele inutile pentru aceste medicamente devin inutile în cazul copiilor cu risc mare de infecții dificil de tratat, subliniază cercetătorii. 
Acest risc este izolat în Regtul Unit și Olanda. De altfel, în Olanda rata rețetelor pentru antibiotice este cea mai scăzută din Europa, comparativ cu Spania, Grecia, Italia și Portugalia. Astfel, ne putem imagina că situația copiilor astmatici în aceste țărie este mai rea, avertizează cercetătorii. 

Întrebarea este de ce aceste medicamente sunt folosite în cazul copiilor diagnsoticați cu astm. Potrivit cercetătorilor ”medicii confundă simptomele asociate cu astmul cu cele ale unei infecții respiratorii și prescriu antibiotice astmaticilor care nu au totuși nici un efect contra astmului. Astfel, această sensibilitate este foarte rar de origine microbiană, subliniază dr. Esme Baan, cercetător în departamentul de informatică medicală din cadrul Universității Erasmus din Rotterdam. O altă explicație: antibioticele sunt, de asemenea, prescrise preventiv, deși această măsură nu face parte din recomandările oficiale, mai preciează autorii acestei analize.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră