Aspirină în timpul sarcinii?

19 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Aspirină în timpul sarcinii?


Este o informație care trebuie analizată cu multă prudență, deși cercetătorii americani afirmă că un consum scăzut, dar regulat de aspirină în cursul sarcinii ar putea limita riscurile de pre-eclampsie în cazul femeii însărcinate. Această patologie, destul de frecventă la femeile însărcinate, se caracterizează prin creșterea anormală a presiunii arteriale. În general, ea intervine în semestrul al doilea de sarcină și se manifestă din cauza creșterii nivelului proteinelor prezente în urină. Totuși, nu este vorba de o boală benignă. Potrivit Inserm, în Franța, în fiecare an, 20 de femei însărcinate mor din cauza preeclampsiei și această patologie este responsabilă de aproximativ un sfert din nașterile premature.

Femeile însărcinate care suferă de diabet, hipertensiune cronică sau obezitate ar trebui să ia regulat o doză mică de aspirină pentru a preveni apariția unei pre-eclampsii, cu consecințe dezastruoase, afirmă cercetătorii de la Care New England Hospital ale căror concluzii au fost publicate în revista științifică Obstetrics & Gynecology.

Totuși, medicii interzic administrarea aspirinei începând cu luna a șasea de sarcină, deoarece există riscul de malformație cardio-pulmonară și renală la bebeluș. De altfel, aceeași avertizare este valabilă în cazul tuturor antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul sau ketoprofenul.

Înainte de luna a șasea de sarcină, riscul persistă, dar nici un studiu nu l-a demonstrat. Concluzia: nu luați nici o decizie fără a consulta medicul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră