Asociația Română de Cancere Rare: În 30% dintre cazurile de leucemie mieloidă acută, pacienții nu prezintă simptome

18 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Asociația Română de Cancere Rare: În 30% dintre cazurile de leucemie mieloidă acută, pacienții nu prezintă simptome

Pentru că 30% dintre pacienții cu leucemie mieloidă cronică (LMC) nu prezintă simptome, care pot fi, totuși, evidențiate printr-un set obișnuit de analize, Asociația Română de Cancere Rare a lansat, luni, Săptămâna de conștientizare asupra LMC.  

Această formă de cancer, care afectează celulele sângelui, este mai frecventă la adulți.

LMC are ca punct de plecare o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22 care provoacă o creștere aberantă a celulelor albe.

Dorica Dan, reprezentanta Asociației Române de Cancere Rare, avertizează că pacienții suferind de LMC se confruntă cu lipsa serviciilor și a medicilor, în condițiile în care cu un tratament eficient, durata vieții acestora este comparabilă cu cea a restului populației. 

"Toți pacienții care sunt diagnosticați în România sunt incluși în programele de tratament. Nu există un registru național pentru pacienții cu leucemie mieloidă cronică. Cancerele rare reprezintă aproximativ 22% din totalitatea cazurilor de cancer. La nivel UE există aproximativ 4 milioane de oameni care suferă de cancere rare. Există și 186 de forme de cancere rare. Se confruntă cu aceleași probleme ca și pacienții cu boli rare, cu diagnostic întârziat, dificultate în accesarea serviciilor de sănătate sociale și educaționale, acces limitat la informații expertiză și terapii, studii clinice puțin cauzate de numărului mic de pacienți, lipsa interesului în dezvoltarea de terapii datorat unei piețe limitate de desfacere și de beneficiari, registre de pacienți puține, date și informații foarte puține", a subliniat Dorica Dan.

Începând cu anul 2008 , comunitate a pacienților cu LMC se reunește anual, pe 22 septembrie, pentru a marca necesitatea de a crește gradul de conștientizare privind această formă de cancer.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră