CNAS: Elevii, studenții și doctoranzii (18 și 26 de ani) fără venituri beneficiază de asigurări de sănătate

15 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
CNAS:  Elevii, studenții și doctoranzii (18 și 26 de ani) fără venituri beneficiază de asigurări de sănătate


Potrivit unui comunicat, transmis joi, al biroului de presă al CNAS, conform legislaţiei în vigoare, elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani sunt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

Până acum, pentru a-şi actualiza calitatea de asigurat, persoanele menţionate trebuiau să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află o adeverinţă eliberată de unitatea în care studiază, la începutul fiecărui an de învăţământ.

Protocolul semnat de MEN şi CNAS va permite renunţarea la această formalitate, iniţial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară şi pentru studenţi/doctoranzi, verificarea şi validarea calităţii de asigurat urmând să fie efectuată de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educaţiei şi a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).

Acest protocol vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituții.

Menționăm că CNAS a semnat acorduri similare cu ANAF, Casa Naţională de Pensii Publice, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI şi Inspectoratul General al Poliţiei pentru automatizarea verificării şi validării calităţii de asigurat.
Ministerul Educaţiei şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor asigura şi controla modul de respectare a prevederilor protocolului pentru asigurarea protecţiei şi securităţii datelor furnizate, se mai precizează în comunicatul CNAS. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră