Ce este imunoterapia?

06 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Ce este imunoterapia?

Imunoterapie constă în folosirea propriului nostru sistem de apărare, sistemul imun pentru, tratarea cancerului. Organismul nostru produce celule, limfocitele T, care ne apără de atacurile exterioare. În cazul cancerului, celulele tumorale se înmulțesc în organism și trimite semnale care dezactivează limfocitele T. Astfel, limfocitele T nu mai sunt capabile de a identifica atacurile și nici să le distrugă.

Obiectivul imunoterapiei este de a întări sistemul imun, prin injectarea de anticorpi, cu scopul de a distruge tumorile. În prezent, imunoterapiile sunt eficiente mai ales în melanom, cancerele pulmonare, unele cancere ORL, cap și gât, precum și în cancerele de vezică.

Toate aceste cancere se caracterizează prin multiple mutații, ceea ce vizează sistemul imun. Dacă se ridică frâna, există mai multe celule active capabile să recunoască mutațiile și consecințele acestora, explică doctorul Olibier Lantz, specialist în imunologie la Institutul Curie din Paris, citat de franceinfotv.

Adesea, imunoterapia este asociată cu alte tratamente, cum sunt chimioterapia și radioterapia. Principalul atu al imunoterapiei este faptul că este eficientă inclusiv în cancerele în faze avansate. Potrivit doctorului Olivier Lantz, imunoterapia reprezintă o revoluție, în sensul în care până acum erau persoane care mureau, iar acum, crește rata de supraviețuire. Nu este o dispariție completă a tumorii, dar în multe cazuri se obține o stabilitate a leziunilor. În prezent, imunoterapia este folosită mai ales în testele clinice.

Fără îndoială, această terapie contra cancerului reprezintă viitorul în lupta contra acestei boli. Totuși, există un impediment: costul foarte mare al acestei terapii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră