Imunoterapia, eficientă în multe cancere pulmonare, gastrice, de vezică, avansate

06 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Imunoterapia, eficientă în multe cancere pulmonare, gastrice, de vezică, avansate

Unul dintre testele clinice a arătat că anticorpul Tecentric Genetech a permis reducerea tumorilor avansate de vezică. Astfel, dintr-un lot de 119 pacienţi, la un sfert a fost înregistrată o reducere a tumorilor de vezică, iar rata de supravieţuire medie a depăşit 15 luni, faţă de 9 luni, înregistrată în mod curent după chimioterapie.   

 

Tecentriq, care neutralizează proteina PD-A, permiţând astfel sistemului imun să atace celulele maligne, s-a dovedit eficient în cazul pacienţilor care aveau o tumoră în stadiu avansat la vezică şi erau prea slăbiţi pentru chimioterapie. Până acum, în cazul a aproximativ 50% dintre pacienţii cu cancer de vezică avansat nu exista un tratament cu care să se încerce prelungirea vieţii.

Suntem fericiţi să constatăm că acest tip de imunoterapie ar putea răspunde cererii medicale majore în acest domeniu, a anunţat dr. Arjun Vasant Balar, profesor la Universitatea din New York, care a coordonat acest studiu.  

Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA) a autorizat comercializarea Tecentriq, declanşând în acest sens o procedură accelerată pe baza rezultatelor la acest test clinic promiţător. Această imunoterapie, printre altele, oferă un nou impuls tratamentului cancerului de vezică, într-o continuă evoluţie în ultimii zece ani, a declarat dr.Charles Ryan, profesor la Universitatea California, subliniind că un test clinic mai extins este prevăzut cu Tecentriq, ca prim tratament administrat în cancerul avansat al vezicii. 

 

Alte cancere

O nouă imunoterapie, combinată cu un agent de eliminare a celulelor maligne, s-a dovedit eficientă în cancerul pulmonar, numit cu celule mici, care reprezintă între 10 şi 15% din totalul tumorilor pulmonare.

Potrivit rezultatelor unui alt test clinic, prezentat în cadrul Congresului ASCO, acest tratament combină o nouă imunoterapie, rovalpituzumab tesirina (Rova-T).

Rova-T ţinteşte o proteină descoperită la 70% dintre cancerele pulmonare cu celule mici şi alimentează sistemul imun. Mai mult, acest anticorp este înarmat cu un puternic agent anti-cancer.

Această nouă combinaţe a permis blocarea creşterii tumorii la 89% dintre pacienţii cu nivele ridicate ale acestei proteine. Ea a determinat, de asemenea, regresul cancerului la 39% dintre subiecţi.

Pe lângă cancerul pulmonar sau  de vezică, s-a dovedit că imunoterapia este eficientă şi în cancere gastrice avansate. Combinând cu chimioterapia, studiul a fost efectuat pe un lot de 161 de bolanvi cu tumori gastrice agresive. Studiul a fost prezentat la Congresul ASCO de la Chicago şi a demonstrat că acest anticorp prelungeşte durata de supravieţuire. Promiţătoare s-a dovedit  imunoterapia şi în cazul pacienţilor cu melanom avansat, forma cea mai gravă de cancer al pielii, cu o speranţă de viaţă sub un an de la diagnosticare.  

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră