ARPIM: Reducerea preţurilor la medicamente provoacă dispariţia a 123 de produse farmaceutice şi afectarea a 800.000 de pacienţi

30 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
ARPIM: Reducerea preţurilor la medicamente provoacă dispariţia a 123 de produse farmaceutice şi afectarea a 800.000 de pacienţi

Aproximativ 123 de produse farmaceutice vor dispărea de pe piață prin reducerea cu 35% a prețului medicamentelor inovative care ies de sub protecția brevetului.şi 800.000de pacienţi ar avea de suferit, avertizează Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de medicamente (ARPIM). 

"Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a prețurilor medicamentelor care au ieșit de sub protecția brevetului. Singurii care sunt afectați sunt pacienții fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea și bineînțeles și producătorii de medicamente fiindcă vor fi puși în situația să facă față la niște situații dificile. Nu este ușor să ai pacienții care umblă după un medicament și să le spui că nu mai poți să le comercializezi din motive economice. Este o analiză făcută în vara anului trecut care arăta că sunt undeva în jurul la 123 de medicamente care sunt cu risc de dispariție de pe piață și care ar putea să afecteze undeva a 800.000 de pacienți pe foarte multe arii terapeutice. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicația aparatului respirator, medicația sistemului nervos central, medicația aparatului musculo-scheletic", a declarat  directorul executiv al ARPIM.

Aceeaşi opinie împărtăşesc președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu, şi preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, care  subliniază că : „Scăderea cu 35% a prețului medicamentelor înseamnă diminuarea cu 35% a prețului sub minimul european. Nu cred că vreo companie este dispusă să își scadă media europeană de preț ca să ajute pacienții din România. Cred că soluții se găsesc ca statul să deconteze prețuri mai mici la medicamente — un sistem de negocieri cost-volum cu preț confidențial. O parte dintre producători s-au arătat deschiși la aceste negocieri în condițiile în care prețul este confidențial și nu le influențează calculul prețurilor în Europa și toată lumea".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră