APAH-RO: Hepatita, o problemă de sănătate publică! E nevoie de un plan de acțiune la nivel național!

28 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
APAH-RO: Hepatita, o problemă de sănătate publică! E nevoie de un plan de acțiune la nivel național!

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) consideră că autoritățile ar trebui să recunoască faptul că hepatita reprezintă o problemă de sănătat publică, în condițiile în care, în țara noastră, conform estimărilor specialiștilor, peste 800.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, și aproximativ 600.000 suferă de hepatita C. 

"Considerăm că este esențial ca reprezentanții autorităților, ai comunității medicale și ai pacienților să ajungă la un consens în ceea ce privește recunoașterea hepatitei ca problemă de sănătate publică și să agreeze asupra unui plan de acțiune național. Un pas important ar fi intensificarea acțiunilor de prevenție și screening, asigurarea accesului la terapii inovatoare, fără discriminare", subliniază Marinela Debu, președinte APAH-RO, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor.

În Uniunea Europeană, în 2015, au fost raportate, aproximativ 60.000 de noi cazuri de hepatită: 24.753 hepatită B și 34.651 hepatită C. 
În Europa, hepatita B afectează 4,7 milioane de persoane și hepatita C, 3,9 milioane. Orgnizația Mondială a Sănătății insistă asupra necesității  de a se îmbunătăți accesul la moleculele eficiente în lupta contra hepatitelor B și C.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră