Scandalul privind antiinflamatorul Vioxx revine în Franța

01 Apr 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Scandalul privind antiinflamatorul Vioxx revine în Franța


În Statele Unite ale Americii îi sunt atribuite 40.000 de decese. Oficial, în Franța, niciunul. Iar presa franceză se întreabă dacă nu cumva a fost ascuns acest scandal.
”Delict de obstrucționare a justiției”, acesta este motivul pentru care a fost depusă plângerea penală la Paris de către Didier Jaubert, în numele unei victime a Vioxx.
Reclamantul este un bărbat a cărui perfectă sănătate sportivă nu îl predispunea la un infarct, pe care l-a suferit în 2004, dar care din fericire nu i-a fost fatal. Acum, el consideră că infarctul a fost provocat de administrarea în lunile precedente a acestui antiinflamator al laboratoarelor Merck.
Vândut ca un produs miraculos și prescris pe scară largă între 2000 și 2004 pentru a reduce durerile provocate de artroză și de reumatism, fără efecte gastrice indezirabile, acest medicament este acuzat că ar fi produs și grave efecte secundare cardiovasculare (infarct, AVC). Un risc multiplicat cu 5, pe care laboratorul îl cunoștea, dar a tăcut.
Scopul acestei plângeri, care urmează să fie rapid susținută prin constituirea în parte civilă a Asociației de Ajutorare a Victimelor Accidentelor Provocate de Medicamente (AAAVAM) și a familiilor lor, este de a relansa acest scandal băgat cam rapid sub covor.
Oficial, în Franța Vioxx nu a făcut rău nimănui, dintre cele 500.000 de persoane cărora li s-a administrat medicamentul în acești ani. Dincolo de Atlantic, însă, el a provocat zeci de mii de accidente cardiovasculare și moartea a circa 40.000 de persoane.
Merk a scos din sertare cinci miliarde de dolari între 2005-2006 pentru a despăgubi victimele, apoi a plătit, în 2011, 50 de milioane statului american, care l-a declarat vinovat de ascundere a adevărului.
În Franța au fost făcute doar câteva demersuri, la solicitarea unui tribunal din Paris, unde au fost depuse 30 de solicitări de despăgubire în 2010.
Una dintre victime își amintește cât a fost de umilită în raport cu expertul, medicul și avocații laboratorului. ”Am avut clar impresia că totul e îndreptat împotriva mea”, a mărturisit aceasta.
Dacă a fost sau nu ascuns sub covor scandalul în Franța, rămâne de văzut. Un element permite relansarea cazului în justiție. Este vorba despre un conflict de interese. Farmacolog de renume, de neocolit când este vorba despre dosare legate de medicamente, expertul delegat în dosarul Vioxx nu a considerat normal să spună că a lucrat înainte pentru avocatul laboratoarelor Merck.
În afara plângerii penale, Jaubert intenționează să solicite noi expertize independente. ”Statistic, dacă iau în calcul cifrele cele mai pesimiste din SUA, de 80.000-130.000 de victime ale efectelor secundare ale Vioxx, raportat la Franța, ar trebui să avem cel puțin 5.000 de persoane care să poată pretinde despăgubiri, și circa 2.000 de decese”, spune acesta.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră