Antihistaminicele reduc cu 30% riscul de maladia Parkinson

04 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Antihistaminicele reduc cu 30% riscul de maladia Parkinson

Salbutamol, antihistaminic, poate reduce cu 30% până la 50% riscul de maladia Parkinson, în funcție de doza prescrisă, transmite pourquoidocteur.   

În Sciences, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Baylor și Harvard (SUA) au demonstrat că pacienții astmatici tratați cu doze mari de salbutamol prezintă un risc redus la jumătate de a face maladia Parkinson, boala degenerativă. 

Maladia Parkinson este provocată de acumularea toxică a unei proteine numită alfa-sinucleina. Aceste agregate provoacă moartea neuronilor dopaminergici cu rol în motricitate. A limita prezența acestei proteine în creier este, deci, o pistă de cercetare interesantă. Până acum, cercetătorii au încercat dezvoltarea unor molecule capabile de a elimina aceste agregate, dar niciun medicament nu a dat rezultate satisfăcătoare.

Cercetătorii americani au ales, de această dată, o altă cale: a bloca producția de alfa-sinucleină. Și pentru aceasta, cercetătorii au testat peste 1.100 de medicamente, vitamine, suplimente alimentare aflate pe piață. La finalul acestor teste, trei molecule au atras atenția. Printre acestea, salbutamol este molecula cea mai prescrisă.

Cercetătorii au studiat, de-a lungul mai multor ani, efectul medicamentului asupra pacienților. Este vorba de o analiză aprofundată, realizată pe baza registrelor norvegiene cu prescripții la peste 4,6 milioane de persoane, peste un deceniu.

Constatarea esențială: maladia Parkinson este foarte rară. Abia 0,1% dintre pacienții tratați cu salbutamol au făcut această boală neurodegenerativă. Incidența este de 0,04% la pacienții care au folosit salbutamol. Pentru comparație: În Franța, aproximativ 1% dintre persoanele cu vârste peste 65 de ani suferă de această boală.

Cercetătorii au ținut seama de nivelul de educație și de vârstă. Ei au observat că norvegienii tratați cu acest antihistaminic cel puțin o dată în viața lor prezintă un risc de maladia Parkions redus cu o treime. Ei adaugă că protecția conferită de acest medicament este asociată cu doza: cu cât aceasta este mai importantă, cu atât pacienții prezintă un risc mai mic de a suferi de maladia Parkinson. Astfel, la dozele cele mai mari, riscul scade cu 50%.

Propranolol

Pe de altă parte, cercetătorii avertizează că un medicament crește riscul legat de această boală degenerativă. Este vorba de o moleculă prescrisă contra hipertensiunii arteriale, numită propranolol. Pacienții care folosesc acest medicament ar fi de două ori mai expuși riscului de maladia Parkinson, comparativ cu celelalte persoane. ”Aceste medicamente nu au fost niciodate studiate în cadrul maladiei Parkinson”, subliniază prof. Trond Riise de la Universitatea Bergen (Norvegia). Descoperirea noastră ar putea deschide calea către un nou tratament. Sperăm că testele clinice vor reuși, mai spune prof. Trond Riise.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră