Alăptarea protejează inima și creierul mamei

26 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Alăptarea protejează inima și creierul mamei

Alăptarea asigură o anumită protecție contra boli cardiovasculare și accidentului vascular cerebral (AVC). Cu cât mama alăptează mai mult, cu atât beneficiul este mai mare.

Pentru binele mamei și al bebelușului, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea timp de cel puțin șase luni. O echipă britanică și chineză de medici a evaluat avantajele alăptării în sensul reducerii riscului cardiac și cerebro-vascular, în cazul a aproximativ 300.00 de femei cu vârste între 30 și 79 de ani. Ele au oferit informații privind alăptarea, numărul copiilor născuți, durata alăptării... Aceste femei au fost monitorizate mai mulți ani și cercetătorii au analizat informațiile corelându-le cu cazurile de boală cardiovascular și AVC.

Rezultatele, publicate în Journal of the American Heart Association, arată că femeile care au alăptat (indiferent de durată) prezintă un risc mai mic cu 9% de a suferi un eveniment cardiovascular și un risc mai mic cu de 8% de AVC, comparativ cu femeile care nu au alăptat niciodată. Dacă durata alăptării a depășit 24 de luni, riscurile au scăzut cu 18% și, respectiv, 17%.

Fiecare perioadă de șase luni de alăptare este corelată cu o scădere cu 4% a riscului cardiovascular și cu 3% riscul de AVC. Așa cum explică autorii, alăptarea este asociată cu o scădere a riscului cardiac și cerebral cu aproximativ 10%, cu un beneficiu important pentru femeile care alăptează o perioadă mai îndelungată.

Autorii studiului susțin că alăptarea are un efect pozitiv asupra metabolismului postnatal, în special în privința grăsimilor stocate în perioada sarcinii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră