Laptele matern, un vaccin natural

01 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Laptele matern, un vaccin natural


Dacă bebelușul nu beneficiază de laptele mamei, organismul micuțului are probleme de dezvoltare. Bebelușul se poate confrunta cu o mulțime de boli și este mult mai expus riscului de deces. De asemenea, bebelușul hrănit cu biberonul are un risc de patru ori mai mare de deces provocat de infecții. Și toate aceste riscuri îl pândesc pe bebeluș în primul an, dacă nu este hrănit cu laptele mamei.

De asemenea, la naștere, a întârzia alăptarea între 2 și 23 de ore mărește cu 40% riscul de deces, iar privarea totală în primele 24 de ore sporește acest risc cu 80%.
Și, totuși, în prezent, un bebeluș din doi nu este pus la sânul mamei în prima oră de viață. Și mai puțin de jumătate dintre bebeluși (43%) sunt hrăniți exclusiv cu lapte matern în primele șase luni de viață.

Potrivit UNICEF, femeile nu primesc ajutorul de care au nevoie pentru a-și alăpta bebelușii imediat după ce i-au adus pe lume, chiar și atunci când moașa sau medicul le-au ajutat să nască. În plus, sunt tradiții care încurajează mai degrabă hrănirea bebelușului cu lapte artificial, lapte de capră sau chiar cu apă îndulcită.

Alăptarea în public
De foarte multe ori, alăptarea în public este considerat un gest jenant. Organizația Mondială a Sănătății a publicat un ghid practic ilustrat care evidențiază această situație. În restaurant, în mijloacele de transport în comun, în magazine, femeia ar trebui să-și găsească un loc și în mod discret să pună la sân bebelușul.

Astfel, anual,prin alăptarea în primele șase luni de viață, aproape 800.000 de bebeluși ar putea fi salvați.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră