Liber la vânzarea testelor ADN, pentru a afla, fără medic, riscul de suferi de unele boli

22 Oct 2015
Liber la vânzarea testelor ADN, pentru a afla, fără medic, riscul de suferi de unele boli
 Comercializarea testelor ADN a fost autorizată în SUA.Testele au fost concepute pentru a evalua riscul genetic de a suferi de unele boli. Iniţial, Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA) i-a interzis societăţii 23andMe să comercializeze kit-urile de analize ADN pentru determinarea riscurilor de boli. Iată că, recent, FDA i-a aprobat aceleiaşi societăţi dreptul să vândă aceste teste.

„Am lucrat împreună cu FDA timp de aproape doi ani pentru a stabili un cadru care să permită vânzarea direct la cumpărători a testelor genetice”, a anunţat Anne Wojcicki, de la societatea producătoare a testelor.
Noile kit-uri vor permite clienţilor să afle dacă sunt purtători ai unor mutaţii genetice capabile să mărească în mod considerabil riscul ca urmaşii lor să fie afectaţi de unele boli. Testele vor furniza informaţii privitoare la 36 de boli, printre care mucoviscidoza.

În acelaşi timp, societatea producătoare a mărit costul testului de la 99 la 199 de dolari. 23AndMe a făcut senzaţie cu testele sale în 2013, lăsând celor interesaţi dreptul de a cunoaşte în mod direct propriile informaţii genetice fără a merge la medic.

Dar în noiembrie 2013, FDA a impus stoparea comercializării kit-urilor pentru testul ADN.

FDA era îngrijorată din cauza consecinţelor potenţiale asupra sănătăţii în cazul rezultatelor fals pozitive sau fals negative. În cazul unui rezultat fals pozitiv pentru un risc de cancer mamar sau ovarian, o femeie ar putea fi adusă într-o unitate medicală, unde să i se administreze tratamente sau să fie supusă unor investigaţii agresive pentru diagnosticul precis. Un test fals negativ ar putea, dimpotrivă, să determine persoana respectivă să ignore total existenţa unei risc real.

Noile teste ale 23andMe nu oferă mai mult decât riscul de cancer, de boli cardiovasculare, diabet sau Alzheimer. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră