Aerul condiționat: Risc de șoc termic, alergii, simptome ORL, infecție cu bacteriile Legionella!

22 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Aerul condiționat:  Risc de șoc termic, alergii, simptome ORL, infecție cu bacteriile Legionella!

Aerul condiționat este o soluție pentru a evita disconfortul provocat de caniculă. Totuși, se recomandă folosirea acestuia cu prudență și mai ales respectarea câtorva măsuri de protecție. 

Prima măsură se referă la evitarea reglării aparatului la o temperatură de 18 grade Celsius în timp ce în exterior este peste 30 de grade Celsius. Organismul nostru este foarte sensibil la diferențele de temperatură (peste 10 grade C). În condiițiile de modificare bruscă a temperaturii pot apărea pierderea cunoștinței, iar în cazurile grave, stop respirator, cu risc de ce șoc termic. Așadar, aveți grijă ca diferența de temperatură din spațiul climatizat și cel din exterior să nu depășească 8 grade C. În mașină sau la birou, puneți o eșarfă pe spate pentru a evita ca aerul rece să nu fie resimțit puternic la trecerea de la temperatura din exterior la cea din interior.

În afara șocului termic, instalațiile de climatizare pot provoca și afecțiuni ORL, pot fi la originea răspândirii de ciuperci, a episoadelor de alergii. Mai puțin cunoscut este sindormul clădirilor așa numite ”nesănătoase”. Este vorba de o serie de simptome, foarte diverse (ORL, respiratorii, oculare, cutanate, senzoriale, neuropsihice...), care dispar de îndată ce persoane părăsește clădirea respectivă.

Dar patologia cea mai gravă, însă și cea mai rară este legioneloza, care poate evolua până la insuficiență respiratorie, cu febră și stări accentuate de slăbiciune și care în 10% dintre cazuri se finalizează cu deces. Legioneloza este provocată de bacteriile Legionella, care se înmulțesc în ape stătute, la o temepratură între 24 și 43 de grade Celsius.  Aceste bacterii se înmulțesc rapid în interiorul aparatelor care funcționează cu sistem de răcire pe bază de apă și care nu sunt corect întreținute. Prin instalațiile de climatizare mai pot fi răspândite virusuri (gripa sezonieră, gastroenterite).

Așadar, pentru a fi sănătoși trebuie să întreținem corect aparatul de climatizare:  curatarea filtrelor, igienizarea vaporizatorului ți tavitei colectoare de condens, pentru a reduce riscul apariției și dezvoltării bacteriilor.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră