Aditivul 171 provoacă leziuni pre-canceroase!

20 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Aditivul 171 provoacă leziuni pre-canceroase!

Aditivul alimentar E171, folosit în mod obişnuit în industria agro-alimentară pentru albirea şi opacifierea pastei de dinţi, unor dulciuri sau alimente preparate industrial, poate induce leziuni pre-canceroase la rozătoare, potrivit unui studiu derulat de-a lungul a patru ani de INRA (Institutul Naţional de Cercetare în Agronomie din Franţa), transmite AFP. 
Studiul a fost publicat, vineri, în revista britanică Scientific Reports. Acest aditiv,  denumirea ştiinţifică dioxid de titan, format 45% din nanoparticule, pătrunde în peretele intestinului rozătoarei, provocând o scădere a activităţii sistemului imunitar, explică pentru AFP Eric Houdeau, biolog, director de cercetare în fiziologie şi toxicologie alimentară în cadrul INRA din Toulouse, unul dintre autorii studiului. 
În timpul expunerii orale la E 171, numită cronică, timp de o sută de zile, se dezvoltă o micro-inflamaţie în zona terminală a intestinului, colonul, spune Eric Houdeau. 

După o sută de zile, 40% dintre rozătoarele studiate prezentau leziuni pre-canceroase pe colon, spune Fabrice Pierre, co-autor al studiului, cercetător la unitatea Toxalim din cadrul Centrului de cercetare în toxicologie alimentară. 

Pe un lot format din rozătoare care aveau deja leziuni pre-canceroase, ingestia lui E171 timp de 100 de zile a provocat o îngroşare a 20%  din totalul leziunilor. „Pe baza acestor rezultate, reiese că expunerea orală la E 171 a iniţiat şi promovat creşterea leziunilor pre-canceroase la rozătoare, a rezumat Fabrice Pierre. 

Autorii studiului spun că încă nu se poate susţine caracterul cancerigen al lui E 171 şi la om, deşi el est interzis în multe ţări. De altfel, o evaluare a dioxidului de titan efectuată de Agenţia pentru Cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasat  acest aditiv ca posibil cancerigen pentru om, în cazul expunerii profesioanel prin inhalare. 

În schimb, datele cumulate până acum vor fi folosite într-un nou studiu derulat în doi ani privitor la orginea cancerului, pe loturi de 50 de rozătoare masculi şi 50 de rozătoare femele, aşa cum prevăd standardele internaţionale în cercetare, a anunţat Fabrice Pierre. 

Dioxidul de titan este unul din cele cinci nanomateriale de sinteză cele mai folosite în produsele de consum, cum ar fi alimentele. În iunie anul trecut, un ong avertiza asupra prezenţei de nanoparticule de tipul dioxidului de titan în numeroase produse alimentare, în special în produse de patiserie, fără a fi menţionat pe etichete. 

Nanoparticulele sunt de 50.000 de ori mai fine ca firul de păr, având capacitatea de a depăşi barierele fiziologice de tipul intestinelor, creierului sau rinichiului. 
E171 se găseşte în lactate, zahăr, produse de patiserie, sosuri, gumă de mestecat, îngheţată, creme, medicamente, paste de dinţi etc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră