Accidentul vascular cerebral la adultul tânăr: Sedentarismul și hipertensiunea, principalele cauze

03 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Accidentul vascular cerebral la adultul tânăr: Sedentarismul și hipertensiunea, principalele cauze

Accidentul vascular cerebral (AVC) la adultul tânăr este diferit din punct de vedere al factorilor de risc de AVC-ul la persoanele în vârstă.

Dr. Philippe Tellier (Journal international de medicine), citat de site-ul passionsante.be, spune că AVC-ul la adultul tânăr par să fie o entitate aparte și presupune mecanisme și cauze specifice care-l fac diferit de AVC-ul subiectului în vârstă, asociat cu factori de risc cardiovasculari, numiți tradiționali.

O echipă de cercetători germani au comparat profilul a aproximativ 2.000 de pacienți cu vârste între 18 și 55 de ani cu AVC (ischemic sau hemoragic), cu 8.500 de persoane fără atencedent neurologic vascular. 

Au fost examinați opt factori de risc: hipertensiune arterială, exces de colesterol, diabet, boală coronariană, tabagism, consum excesiv de alcool, sedentarism și obezitate.

În urma analizei s-a stabilit că doi factori se detașează în creșterea riscului de AVC: sedentarismul și hipertensiunea arterială.

Combinarea a doi sau mai mulți factori din cei opt enumerați explică imensa majoritate (80%) a AVC-urilor.

Cu alte cuvinte, ca și la subiectul în vârstă, sedentarismul și hipertensiunea sunt cele două mari cauze de AVC la adultul tânăr. Și, deci, indiferent de vârstă, prevenția ar trebui să aibă în prim plan sedentarismul și hipertensiunea, evident, fără a neglija ceilalți factori, deoarece cu cât sunt mai mulți cu atât pericolul de AVC este mai mare.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră