American Academy of Neurology: Vitamina C poate preveni accidentul vascular cerebral

07 Mai 2015
American Academy of Neurology: Vitamina C poate preveni accidentul vascular cerebral
 Persoanele, victime ale unui accident vascular cerebral (AVC) au un punct comun : lipsa vitaminei C, semnaleaza un studiu prezentat la congresul anual al American Academy of Neurology.

Potrivit studiului coordonat de Stephane Vannier de la Universitatea din Rennes, persoanele care au suferit un AVC prezinta un nivel al vitaminei C in sange sub nivelul mediu.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, s-a comparat nivelul vitaminei C in cazul a 65 de persoane cu AVC cu cel al 65 de persoane sanatoase. Astfel, s-a constatat ca 41% dintre persoanele  cu AVC prezentau un nivel normal al vitaminei C in sange, 45%, un deficit moderat si 14% o carenta majora.

Rezultatele arata ca lipsa vitaminei C ar trebui considerata  un factor de risc pentru un AVC sever, asa cum este hipertensiunea, consumul de alcool sau supraponderalitatea, spune Stephane Vannier. Mai mult studiul, sustine ca deficitul de vitamina C este implicat si in declansarea altor boli cardiovasculare. Surse naturale de vitamina C : caisele, capsunile, portocalele, clementinele, mango, pomelo, kivi, brocoli, spanac. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume, la fiecare cinci secunde se produce un AVC. (M.M.)  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră