Abuzul de antibiotice sporeşte rezistenţa bacteriilor Clostridium difficile

25 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
 Abuzul de antibiotice sporeşte rezistenţa bacteriilor Clostridium difficile

Abuzul de antibiotice din familia fluorochinolone (ciprofloxacine) ar putea fi o explicaţie a răspândirii infecţiilor cu Clostridium difficile (C.difficile), avertizează un studiu efectuat la Universitatea Oxford, transmite site-ul 20minutes.

Costurile legate de infecţiile provocate de C.difficile sunt de peste patru miliarde de dolari, anual, în Statele Unite. Pornind de la acest amănunt esenţial, cercetăii de la Universitatea Oxford  au efecutat studii şi au ajuns la concluzia că, în prezent, prescrierea eronată a antibioticelor din familia flurochinolone (ciprofloxacine) ar putea fi la originea răspândirii acestei bacterii periculoase.  
C. difficile este cauza unor forme de diaree şi colite, însoţite de febră şi dureri. Complicaţiile pot fi extrem de periculoase, de exemplu, perforarea colonului, uneori urmate de deces.

Studiul, publicat în revista de specialitate The Lancet Infectious Diseases, afirmă că reducerea folosirii acestor antibiotice poate diminua frecvenţa infecţiilor cu suşe rezistente ale acestei bacterii. 

Ca dovadă, reducerea tratamentelor cu antibiotice din această familie a dus la scăderea cu aproximativ 80% a numărului infecţiilor provocate de suşele C. difficile rezistente la tratament, în Marea Britanie. În comitatul Oxfordshire (Anglia), aproximativ 67% dintre bacteriile C. difficile erau rezistente la antibiotice în septembrie 2006, faţă de numai 3% aproximativ, în februarie 2013.

Cercetătorii britanici subliniază, în acelaşi timp, că numărul bacteriilor transmise de la o persoană la alta în spitale nu s-a modificat. Şi aceasta, deşi au fost aplicate măsurile generale de prevenire şi luptă contra infecţiilor. Totuşi, s-a dovedit că gestionarea mai bună a cantităţilor de antibiotice prescrise ar putea fi mai eficientă în lupta contra C. Difficile, decât măsurile de igienă din spitale.

În concluzie, cercetătorii subliniază că aceste rezultate sunt general valabile, atât timp cât în multe zone ale lumii, cum este America de Nord, prescrierea flurochinolelor nu a fost încă limitată. 

Studiul a analizat datele privitoare la infecţiile cu C.difficile şi cantităţile de antibiotice folosite în spitale şi de medicii generalişti din Regatul Unit. Peste 4.000 de prelevări bacteriene au fost analizate genetic pentru a determina la care antibiotice este rezistentă fiecare bacterie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră