Virusul Zika persistă în spermă aproximativ 130 de zile

30 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Virusul Zika persistă în spermă aproximativ 130 de zile

Studiul confirmă că virusul există în spermă și relevă prezența lui în spermatozoizi. Această concluzie are repercusiuni majore în privința prevenției și transmiterii virusului, dar și în privința siguranței donării de spermă, transmite site-ul topsante.

Cercetătorii din cadrul Inserm Franța au publicat un document referitor la cazul unui bărbat în vârstă de 32 de ani, care a revenit din Guiana franceză, legat de prevenirea riscului de contaminare și transmiterea sexuală a virusului Zika. 

Pacientul a revenit din Guiana franceză cu simptome specifice infecției cu virusul Zika: febră moderată, erupție cutanată, dureri musculare și articulare. Virusul Zika a fost detectat în plasma și urina bolnavului după două zile de la apariția simptomelor. Cercetătorii au prelevat eșantioane de spermă (11 eșantioane), de sânge (10) și de urină (5) și le-au analizat de-a lungul a 141 de zile. 

Cercetătorii au depistat Zika în toate eșantioanele până în a 37-a zi. După acest interval, virusul a fost detectat numai în spermă, unde persistă aproximativ 130 de zile. Acest rezultat a fost confirmat și la alți doi pacienți, în cazul cărora virusul a persistat în spermă între 69 și 115 zile. 

Am detectat prezența virusului Zika în interiorul a 3,5% dintre spermatozoizii acestui pacient, explică Guillaume Martin-Blondel, cercetător la Centrul de fiziopatologie Toulouse Purpan (Inserm/CNRS/Universitatea Toulouse III - Paul Sabatier) și medic în cadrul serviciului de boli infecțioase și tropicale la CHU Toulouse.

Comparativ cu alte virusuri cu transmitere sexuală, cum este HIV, Zika rămâne lipit de suprafața spermatozoidului.  În timp ce în fertilizarea in vitro este posibilă degajarea spermatozoizilor în cazul pacienților infectați cu HIV, acest lucru este exclus pentru spermatozoizii ce provin de la pacienții pozitivi la virusul Zika. Totuși, trebuie determinat caracterul activ al virusului Zika prezent în spermatozoizi și, de asemenea, capacitatea acestora de a transmite infecția (virusul fiind detectat și în afara spermatozoizilor, respectiv în lichidul seminal), explică dr. Guillaume Martin-Blondel.

Rezultatele acestui studiu impun mobilizarea autorităților sanitare pentru prevenirea transmiterii sexuale a virusului și testarea donatorilor de spermă. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră