77 de milioane de europeni ar putea suferi de alergii la ambrozie

29 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
 77 de milioane de europeni ar putea suferi de alergii la ambrozie


Acesta este primul studiu destinat cuantificării unui eventual impact al modificărilor climatice asupra aalergiilor, relevă Iain Lake, care a coordonat cercetarea publicată în revista Environmental Health Perspectives.

Pentru a ajunge la cifra de 77 de milioane de europeni afectaţi, cercetătorii s-au folosit de proiecţii care arată că polenurile de ambrozie se vor extinde şi în alte ţări europene ca Germania sau Polonia.
Potrivit cercetătorilor, acest fenomen este atribuit modificărilor climatice şi propagării naturale a acestei plante.

Dacă vor fi luate măsuri contra acestei plante, numărul alergicilor ar putea să fie în jur de 52 de milioane, până în 2050. Dimpotrivă, dacă nu se vor lua măsuri, numărul alergicilor ar putea ajunge la 107 milioane, avertizează Michelle Epstein, cercetătoare la Universitatea din Viena.

De altfel, cercetătoarea Epstein avertizează asupra pericolului agravării simptomelor de alergie la ambrozie din cauza unei concentraţii mai mari a polenurilor şi a prelungirii sezoanelor când acestea sunt active, respectiv de la jumătatea lunii septembrie spre jumătatea lunii octombrie.

Ambrozia este o plantă originară din America de Nord, al cărei polen provoacă alergii severe. În prezent, această plantă creşte în centrul şi sudul Europei.

Alergiile la ambrozie sunt incluse în categoria alergiilor la polenurile sezoniere, care afectează, în prezent, aproximativ 40% dintre europeni. Aceste alergii pot fi provocate, primăvara de polenurile de la unii pomi, iar vara şi toamna, de polenurile de la graminee şi alte plante.

Ambrozia este o plantă care poate atinge 1,80 metri înălţime, este extrem de rezistentă, se adaptează rapid la oricare tip de sol, creşte inclusiv în sol secetos şi produce seminţe ce pot trăi în sol peste zece ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră